Naslovna Featured Istaknuto Mahmutović: Ministarstvo će sledeće nedelje uplatiti sredstva za angio salu

Mahmutović: Ministarstvo će sledeće nedelje uplatiti sredstva za angio salu

Predstavnici Opšte bolnice danas su sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem dogovorili da se opredele sredstva za kupovinu angio sale. Resorno ministartsvo će prebaciti novac sledeće nedelje, kada će se krenuti u nabavku te medicinske opreme.

Novopazarska Opšta bolnice uskoro dobija angio salu. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objašnjava da je za pokretanje rada angio sale potrebno mnogo truda i rada, te da je novopazarska bolnica sada stekla uslove za to. Lončar je posebno pohvalio angažman rukovodstva Opšte blolnice poslednjih godina za ulaganje u zdravstvo u Novom Pazaru, koje je kako ističe, vidno unapređeno, te se pacijentima u ovom kraju pruža sve bolja zdravstvena usluga.

„Imamo obučenog kadra, lekara i tehničara i konačno prostor će biti pripremljen, tako da u toku sledeće nedelje ćemo prebaciti novac Opštoj bolnici u Novom Pazaru i kreće se u proceduru nabavke angio sale, za to vreme oprema se prostor, jer nam je želja da istog trenutka kada stigne angio sala i počne sa radom, a tada će sve biti i spremno. Ovo je jedan važan trenutak za Novi Pazar, koji ovo čeka već godinama i to je problem, koji će konačno biti rešen. Time ćemo zaokružiti priču vezano za ulaganja u zdravstvo i za sve ono što se radi u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Ovom prilikom zahvaljujem svim ljudima, koji tamo rade na trudu i radu“, rekao je Lonačar.

Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović ističe važnost pokretanja rada savremene angio sale. On dodaje da je ovo istorijski trenutak za sve pacijente koji gravitiraju Opštoj bolnici, jer će moći da obave sve kardiološke intervenicije. Angio sala je posebno značajna za primenu savremenih metoda u prvom satu nastanka simptoma infarkta, kada se pacijentu može spasiti život i sprečiti da dođe do značajnog oštećenja srca.

„Ovo je zaista veliki trenutak za građane Novog Pazara . Ministar Lončar nam je obećao i doživećemo da od ove godine imamo angio salu u našoj Opštoj bolnici i da pacijentima omogućimo takozvani zlatni sat u kardiologiji, da onima koji imaju potrebu za intervencijom mogu to da učine u svom gradu u najkraćem roku. Ono što je ministar Lončar uradio za Opštu bolnicu u Novom Pazaru kroz svoj ministarski resor u poslednjih nekoliko godina je zaista vidno i ponosimo se time što naša Opšta bolnica poprima obrise jedne ozbiljne bolnice, a mi to sami nismo mogli sami da uradimo bez pomoći ministra Lončara lično. Ono što je posebno bitno, jer smo mi poslali naš kadar da se obuči, dr Muamer Bačevac se već 10 meseci obučava u Urgentnom centru, ovih dana ide i dr Boris Pantović da se i on obuči, dva radiološka tehničara će završiti obuku i dok mi opremimo prostor građevinski imamo gotov kadar, koji će odmah početi da radi, a njihov rad će koordinisan i praćen sa kolegama kardiolozima iz Kliničkog centra Srbije, koji će zajedno sa nama raditi u angio sali“, rekao je Mahmutović.

Najbliži tercijalni centar je u Kragujevcu, na 157 kilometara udaljenosti, a do Beograda je 296 kilometara. Stanadar u kardiologiji za zbrinjavanje predinfarktog stanja i akutnog infarkta je pomoć u okviru tzv. zlatnog sata, koju pacijenti iz Novog Pazara i okoline do sada ne mogu tako brzo da dobiju. Otvaranjem angio sale ova internevncija, kao I mnoge druge u kardilogiji biće omogućena.

Exit mobile version