Naslovna Vijesti Mahmutović i Suljević na petom kongresu AK Partije, sastanci sa Davutogluom i...

Mahmutović i Suljević na petom kongresu AK Partije, sastanci sa Davutogluom i visokim predstavnicima AKP! FOTO

Novi Pazar – Ankara – Delegacija SDP, Dr. Meho Mahmutović i Faruk Suljević na poziv predsjedništva AKP boravi u dvodnevnoj posjeti Ankari gdje je prisutvovala petom redovnom kongresu AK Partije koju predvodi Ahmet Davutoglu.

Delegacija je iskoristila priliku da na marginama kongresa razgovara sa visokim funkcionerima partije, koji obnašaju visoke funkcije u vladi i parlamentu Republike Turske.
Sa ministrom spoljnih poslova dogovoreno je da se dobra kulturna saradnja podigne na nivo dobrih ekonomskih odnosa, pogotovo kada se ima u vidu nedavno otvaranje turske Halk banke u Srbiji.
Kongres je iskoristen i za sastanje sa partijama slicnog političkog opredeljenja i iz susjednih drzava.
Na 5. kongresu za predsjednika stranke ponovo je izabran prof. dr. Ahmet Davutoglu koji je bio i jedini kandidat.
Od 1400 delegata iz cijele Turske, kongresu je prisustvovalo preko 1300 a Ankara arenu je napunilo i više od 20.000 pristalica i simpatizera. Prema procjenama novinara van dvorane je ostalo preko 10.000 ljudi pa se predsjednik Davutoğlu i njima obratio prije ulaska na kongres.
Inače saradnja izmedju SDP i AK Partije traje vech duže vreme, jer su predstavnici AK Partije kao i sam predsednik Ahmet Davutoglu više puta posećivali Novi Pazar i imali sastanke liderom Rasimom Ljajićem.

Exit mobile version