Naslovna Featured Istaknuto Mahmutović: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru složena

Mahmutović: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru složena

mahmutovic:-epidemioloska-situacija-u-novom-pazaru-slozena

NOVI PAZAR – Da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru složena potvrdio je i direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović. U prilog tome govori činjenica da kroz kovid ambulnate dnevno prođe i više od 300 pacijenata.

Značajan je broj i pacijenata koji se javljaju kovid ambulanti Infektivnog odeljenja. 156 pacijenata hospitalizovano je u bolnici, kaže Mahmutović. Sve ovo prema njegovim rečima ukazuje na ozbiljnost situacije.

Hospitalizovani pacijenti su sa srednje teškom, odnosno teškom kliničkom slikom, kazao je direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović.

Korona, prema njegovim rečima, ostavlja brojne posledice. Najugroženiji su pacijenti sa drugim komorbiditetima. Specifikum ovog, četvrtog talasa, objašnjava Mahmutović jeste da među hospitalizovanima ima sve više mladih. Najmlađi pacijent, dvo i po mesečna beba, upućena je u Beograd zbog obostrane pneumonije pluća.

Situacija se svakodnevno prati,kaže Mahmutović. U slučaju potrebe biće otvorena i nova kovid odeljenja. U kovid sistemu trenutno su Infektivno, ORL odeljenje, zgrada novog internističkog bloka, odeljenje oftalmologije, kao i novi blok novopazarske banje što je više od 300 postelja.

Istovremeno u Opštoj bolnici leče se i non kovid pacijenti. Tokom godine obavi se 15.000 dijaliza, na onkologiji tokom 12 meseci aplicira se 6.000 terapija, na ginekološkom odeljenju obavi se 2.000 porođaja, a značajan je i broj akutnih stanja.

indeksonline.rs

Exit mobile version