Mahmutović danas u Vašingtonu na Molitvenom doručku

Direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović prisustvovaće danas u Vašingtonu Molitvenom doručku koji se odžava svakog prvog četvrtka u februaru, a kojem pored predednika SAD prisustvuju zvanice iz više od 100 zemalja.

Taj značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

To je forum koji je ustanovljen iz želje da se na trenutak zaborave političke razlike i da se u dobroj komunikaciji, bez formalnih opterećenja, lideri iz različitih oblasti političkog, društvenog i privrednog života sastanu i razmijene informacije, namjere i platforme za đelovanje

Počasni gost Molitvenog doručka je američki predsednik, a svake godine prisutan je i gost iznenađenja i čiji identitet se ne otkriva pre početka događaja.

Molitveni doručak ustanovljen je 1953. godine kada je američki predsednik Dvajt Ajzenhauer, na inicijativu metodističkog sveštenika Abrahama Veridea, pozvao senatora Frenka Karlsona da se sa predstavnicima vlade i opozicije pomole za Ameriku.

Prvobitna ideja da se političari iz SAD, iz vlasti i opozicije, okupljeni na jednom mestu zajedno mole za mir i uspjeh Amerike, prerasla je u organizovanje međunarodnog molitvenog doručka na koji se, pored domaćih, pozivaju i svetski lideri i političari da zajedno pošalju poruke mira i solidarnosti u svetu.

Skup prate i dešavanja na marginama, kao i seminari tako da je Molitveni doručak prerastao u forum političkih, društvenih i poslovnih lidera na neformalnoj osnovi.

Kopredsedavajući su uvek predstavnici Demokrata i Republikanaca.

Deo programa rezervisan je za bilateralne sastanke učesnika sa kongresmenima, senatorima, privrednicima i drugim značajnim zvaničnicima iz SAD.

Mahmutović će tokom boravka u SAD, osim prisustva doručku čiji je domaćin američki predsednik, imati i niz važnih sastanaka u Kongresu, Senatu i Stejt departmentu sa predstavnicima američke administracije.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO