Mađarska granica hermetički zatvorena, migranti čekaju

545

Oko 100 migranata, uglavnom muškaraca i dale štrajkuje glađu u Horgošu, blizu granice sa Mađskom, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

Posle obilaska izbeglica koji na Horgošu štrajkuju glađu, Ivanišević je za RTS rekao da samo u Srbiji članovi vlade razgovaraju sa tim ljudima.

“Mi smo jedina Vlada koja ide i razgovara sa migrantima na celoj ruti. Zamolili smo ih da dođu u prihvatne centre, jer je Mađarska granica hermetički zatvorena”, rekao je Ivanišević.

Istakao je da se radi o ljudima koji su u potpunom očaju i loše su informisani i poručio da Srbija obezbeđuje sve što je neophodno da bi dobili medicinsku pomoć.

“Kada se uvere da neće moći da uđu u Mađarsku, očekujemo da će ući u azilnu proceduru”, rekao je Ivanišević za RTS i dodao da migranti koji štrajkuju glađu na Horgošu imaju potrebnu medicinsku pomoć.

On je rekao da je mađaska granica hermetički zatvorena, ali da je očigledno da balkanska ruta nije i da je potrebna pomoć zemalja EU.

“Hoćemo da kažemo međunarodnoj javnosti da ti ljudi nisu pali s neba i da balkanska ruta nije zatvorena. Hoćemo da sa međunarodnom zajednicom jasno porazgovaramo o tome kako ovo dovesti u legalne tokove i apelujemo na pomoć kolega iz EU”, poručio je Ivanišević.

Ivanišević je najavio da će do kraja nedelje biti usvojen dokument koji će sadržati “potrebe Srbije u ovoj fazi izbigličke krize” i da će biti zatraženo od donatora da se uključe u rešavanje ovog pitanja. Dodao je da je zahvaljujući združenim patrolama vojske i policije smanjen broj ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju.

Manje ilegalnih imigranata na makedonskoj i bugarskoj granici

Broj pokušaja ilegalnih prelazaka granica sa Bugarskom i Makedonijom je smanjen od kada te delove granice obezbeđuju zajednički timovi vojske i policije Srbije, rekao je portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

“Od 22. jula, od kada su naše snage na terenu, imamo već neke rezultate koji nam govore da dobro radimo svoj posao. Do sinoć u 19 sati, 466 migranata je odustalo od pokušaja ilegalnog ulaska u Srbiju, to je brojka koja se povećava iz dana u dana, što znači da naše prisustvo daje rezultate”, rekao je Krivokapić za RTS.

izvor: N1