Luksuzan sat u džepu sakoa, pakovanje u prtljagu

BEOGRAD – Carinici su 15. aprila 2021. godine na aerodromu ”Nikola Tesla” sprečili pokušaj krijumčarenja luksuznog sata vrednog gotovo 36 hiljada evra.

Ručni sat marke ”FRANCK MULLER” otkriven je u prtljagu 38-godišnjeg Leskovčanina koji se sa porodicom vratio u zemlju letom iz Dubaiјa.

Nakon što je preuzeo prtljag sa karusela, uputio se u zeleni kontrolni prolaz, kroz koji prolaze putnici koji nemaju ništa da prijave za carinjenje.

Nakon rentgenske kontrole, carinik je uočio da se u prtljagu nalazi nešto nalik na kutiju, pa je detaljnim pregledom potvrđeno da je reč o pakovanju za lukuzan sat kog u kutiji nije bilo.

Za razliku od sata, u prtljagu je pronađen originalni račun iz koga se vidi da je kupljen prethodnog dana i plaćen 35.795 evra. Ubrzo je otkriveno da se sam sat nalazi u džepu sakoa koji je putnik nosio na sebi.

Na pitanje carinika zašto ga nije prijavio, putnik je rekao da nije znao da treba da prijavi sat koji je kupio za sebe.

Protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak, a sat je privremeno zadržan do njegovog okončanja.

Podsećamo da putnici imaju pravo u zemlju da unesu i vrednije stvari, ali moraju da ih prijave i za njih plate uvozne dažbine. Roba čija vrednost ne prelazi 3.000 evra može biti ocarinjena na samom prelazu uz jedinstvenu stopu carine od 10%, dok se ona čija vrednost prelazi taj iznos carini u redovnom carinskom postupku.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO