Lucid Motors Air: novi američki električni automobil

550

Lucid Motors je firma osnovana u Kaliforniji (prvobitno doduše kao Atieva ali je u međuvremenu promenila naziv), sa ciljem proizvodnje električnih vozila kojima će konkurisati Tesli Motors. Treba pomenuti da su u kompaniji zaposleni i ljudi koji su nekada i radili u Tesla Motorsu.

Sada je pred nama i njihovo prvo produkcijsko vozilo nazvano Air, a radi se o luksuznom sedanu koji će konkurisati Teslinom Modelu S, ali i konvencionalnim modelima poput BMW-a Serije 7 i Mercedesa S klase.

U ponudi će biti regularna verzija sa baterijama od 100 kWh, ali će opcija na raspolaganju stajati i varijanta sa 130 kWh baterijama. Lucid Motors je inače još ranije potvrdio da će ih litijum-jonskim baterijama snabdevati Samsung SDI.

U vesti se još kaže da ukupna snaga elektromotora iznosi 1000KS, kao i da je autonomija sa jednim punjenjem baterija oko 400 milja (644 km). Naveden je i podatak da su automobilu za ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) potrebne samo 2,5 sekunde.

Po sadašnjim najavama, Lucid Motors će sa proizvodnjom Aira u fabrici u Arizoni startovati tokom 2018. godine, dok će cena bogato opremljene verzije iznositi više od 100.000 dolara. Kasnije će se pojaviti i jeftiniji model koja bi trebalo da košta oko 65.000 dolara.

Air će između ostalog dobiti i stakleni panoramski krov, digitalnu instrument tablu, ali i sistem autonomne vožnje.

Lucid Motors inače ima finansijsku podršku kineske firme Beijing Electric Vehicle Company (BEVC) koja je deo kompanije Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC). Sem što je u partnerstvu sa BAIC-om, Luicid Motors sarađuje i sa kompanijama Siemens, CECOMP i SK Group.

izvor: auto.blog.rs