Loše stanje maline u novopazarskom kraju

 Danas je održana prva konstitutivna  sednica Odbora za uzgoj i praćenje roda i prodaje maline. Na sednici je izabran predsednik odbora čiji će mandat trajati naredne četiri godine a jedna od tačaka dnevnog reda bila je i stanje maline ove godine u novopazarskom kraju.

“Na današnjoj sednici doneli smo odluku da pozovemo sve  zainteresovane kupce maline  da 8.juna u 11h dođu u svečanu salu Doma kulture Novi Pazar da se prijave a pozivamo da toga dana dođu i svi malinari kako bi potpisali ugovore u kome će stajati obaveze i dužnosti i jednih i drugih”, kazao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić. On je objasnio da je obaveza otkupljivača malina da je otkupljuju na otkupnim mestima, da budu redovni u preuzimanju i obezbede ambalažu.

Na sednici se govorilo i o stanju maline u novopazarskom kraju pa je reizabrani predsednik Odbora za uzgoj maline Vukomir Senović rekao da se maline nalaze u lošijem  stanju u odnosu na prethodne godine kao i u malinjacima na teritoriji Srbije. “Prirast je veoma mali, cvetanje je kratko trajalo i to sve ukazuje da će prinos maline u ovoj godini biti veoma slab, možda i nedovoljan da pokrijemo sve troškove koje smo imali u dosadašnjem uzgoju malina”, rekao je Senović.

On je rekao da predstoji saradnja sa stručnjacima iz ove oblasti koja će ići u smeru obnavljanja malinjaka i uzimanje sertifikovanih sadnica koje će garantovati bolji rod. “Mi sigurno nećemo odustati od ove proizvodnje ali moraćemo da promenimo neke poteze u toku same proizvodnje”, dodao je Senović

B.V.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO