Naslovna COVID 19 Lončar: Deset dana izbegavajte kontakte, tako ćete pomoći svima

Lončar: Deset dana izbegavajte kontakte, tako ćete pomoći svima

loncar:-deset-dana-izbegavajte-kontakte,-tako-cete-pomoci-svima

BEOGRAD – Narednih 10 dana nemojte da pravite kontakte koje ne morate, nosite masku, perite ruke, najviše ćete tako pomoći zdravstvenom sistemu, radnicima i svima koji se bore, poručio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar građanima Srbije.

Lončar je za RTS kazao da je neophodno spasiti i očuvati zdravstveni sistem i istakao da to isključivo zavisi od građana koji samo poštujući te mere mogu pomoći zdravstvenim radnicima koji izgaraju i koji se herojski bore protiv virusa korona tačno osam meseci.

“Ako se budemo pridržavali mera onda smo na dobrom putu. Nemojte u narednih 10 dana praviti neophodne kontakte, u zatvorenom prostoru nosite masku, perite ruke, pridržavajte se mera, najviše ćete pomoći svim zdravstvenim radnicima, zdravstvenom sistemu Srbije”, poručio je Lončar.

Prema njegovim rečima, postoje i oni koji misle da mogu da prevare sistem i nakon što se kafići zatvore zakupe kuću u kojoj se veliki broj skupi.

“Dugo ovo traje i građanima je preko glave i da slušaju o koroni, ali ovo su praktične stvari. Moramo da živimo sa koronom i čekamo taj dan kada ćemo reći da imamo bezbednu vakcinu, kada će većini svanuti i tada ćemo imati svetlo na kraju tunela”, kazao je Lončar.

Ilustrovao je brojkama građanima kako izgleda borba zdravstvenih radnika sa virusom korona i u tom smislu naveo da je samo u toku današnjeg dana KBC “Dragiša Mišović” primio 59 kovid pacijenata, da je u Beogradu za samo sedam dana pregledano 20.000 pacijenata u kovid ambulantama, a da KBC Zvezdara za jedan dan potroši kiseonika koliko u normalnim uslovima troši za više od mesec dana.

Na pitanje koliko je u ovom trenutku zdravstveni sistem Srbije ispred virusa korona, Lončar je kazao da je zdravstveni sistem uvek ispred korone kada za svakog pacijenta ima mesta da se primi na bolničko lečenje.

Naglasio je da je jedino predsednik Vučić pored kineskog predsednika izgradio dve kovid bolnice, od kojih će jedna početi da radi 1. decembra, a druga 15., sa 1.500 mesta.

Za te dve bolnice treba 3.500 zdravstvenih radnika, kazao je Lončar.

Na pitanje koliko će potrajati ova situacija, ministar zdravlja je kazao da zavisi od vakcine i naveo da ukoliko se ona pojavi u decembru ili januaru “imaćemo svetlo na kraju tunela”.

“Ali, predaja nije opcija i mi ćemo se izboriti i sa ovim”, zaključio je Lončar.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version