Lokalni izbori u Turskoj 2014: Nastupila predizborna šutnja

U Turskoj je u ponoć, sa petka na subotu, na snagu stupila zabrana emitovanja političkih sadržaja i predizbornog oglašavanja. Zabranu su zvanično obznanili Visoko izborno vijeće i Vrhovno televizijsko vijeće.

Političkim strankama i njihovim kandidatima neće biti dozvoljeno da u naredna 24 sata učestvuju u televizijskom ili radijskom program, saopšteno je iz Visokog izbornog vijeća.

Zabranjeno je prenositi i bilo kakave rezultate, komentare ili predviđanja izbornih rezultata u 24-satnom periodu između subote i nedjelje. Zabrana za izborne rezultate nastupa u subotu, u 18,00 sati.

Medijskim kućama je dozvoljeno da objavljuju vijesti vezane za izborne rezultate tek od nedjelje, u periodu između 18,00 i 21,00 sat.

Medijima će biti dozvoljeno da slobodno izvještavaju o izborima u nedjelju, nakon 21,00h, saopšteno je iz Visokog izbornog vijeća, iako bi se zabrana mogla ponovo uvesti, ukoliko se za to ukaže potreba.

– Značajni izbori –

Od nedjelje, 30. marta, od 06,00 sati, kada će započeti izborni proces na istoku Turske, nastupiće i zabrana prodaje alkohola, koja će trajati do ponoći. Osim toga, u nedjelju će nošenje oružja biti dozvoljeno isključivo pripadnicima snaga sigurnosti.

Građani Turske će u nedjelju izaći na lokalne izbore, gdje će izabrati gradonačelnike, načelnike opština, članove gradskih vijeća i “muhtare” – lidere ruralnih i mjesnih zajednica.

Međutim, za mnoge građane Turske i međunarodnu zajednicu, značaj predstojećih izbora je daleko izvan lokalnih administracija. Očekuje se da će rezultati ovih izbora imati daleko veći odraz kako na politiku u zemlji, tako i na prostore izvan njenih granica.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO