Lokalni izbori krajem februara?

Sandžak – Berane – Odbornici vladajuće većine u Skupštini opštine Berane skratiće sebi mandat i time izazvati prijevremeno raspisivanje izbora u tom gradu, saznaje „ Espona“ od izvora iz vrha opštinskog odbora DPS-a Berane. Do skraćenja mandata će doći najvjerovatnije u prvoj polovini decembra, pa će novi lokalni izbori biti održani krajem februara ili početkom marta 2014. godine.

Berane

ormalni razlog za skraćenje mandata i raspuštanje parlamenta predstavljaće, kako će se to zvanično obarzložiti, narušeni legitimitet Skupštine nakon konstituisanja lokalne vlasti u novoj opštini Petnjica.

Suštinski, vladajući DPS se na taj potez odlučio kako bi izbori u Beranama bili izdvojeni iz paketa od desetak opština u kojima će do kraja aprila biti održani redovni lokalni izbori.

Kako je procijenjeno u DPS-u, na izbornom talasu pobjeda te partije na lokalnim izborima u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, navodi izvor „ E spona“, šanse aktuelne vlasti u Beranama se znatno uvećavaju sa što ranijim održavanjem lokalnih izbora u tom gradu i u slučaju uspjeha, kako se predpostavlja, biće dodatni vjetar u jedra te partije pred izbore u ostalim opštinama, prije svega u Podgorici i Pljevljima.

Da je odluka o skraćenju mandata aktuelnog saziva  već donijeta u redovima te partije potvrđuje i zakazivanje redovne sjednice SO Berane za četvrtak, 28. novembar, sa samo tri tačke dnevnog reda, od kojih je jedna „ Predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu opštine Berane za 2013. godinu“, kao i „ Izbori i imenovanja“.

„ Predlog Odluke o rebalansu Budžeta za 2013. godinu je Odluka koja nije mogla da čeka i koju mora usvojiti ovaj saziv, a sve ostale, pa i usvajanje Budžeta za narednu godinu , može biti usvojen nakon izbora, jer se može donijeti Odluka o prviremenom finansiranju“, istakao je izvor „ Espona“.

On je dodao da će pod tačkom „ Izbori i imenovanja“ biti izvršena zamjena odbornika koji su formiranjem opštine Petnjica izgubili status građana Berana, a na pitanje da li će biti biran i novi predsjednik lokalnog parlamenta odgovara da to nije sigurno.

„Dosadašnji predsjednik SO, Samir Agović, već u četvrtak će podnijeti  ostavku na to i mjesto odbornika, a da li će partija birati novog predsjednika  SO, sa mandatom za održavanje samo jedne sjednice, još nijesmo odlučili. Na prethodnoj sjednici IO OO razgovarali smo i o tome, ali još nije donešena konačna odluka. U svakom slučaju, ukoliko se budemo odlučili na izbor predsjednika SO, biće to mlada osoba, iz redova odbornika aktuelnog saziva, koja je omiljena u ovom gradu“, istakao je izvor „ Espona“.

espona.sandzakheber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO