LJUDI, OVO JE PLJAČKA! Pogledajte koliko je oduzeto zemljišta građanima na račun kafića i restorana Muamera Zukorlića // VIDEO

Novi Pazar – Džamija Gazi Isa-beg je bila jedan od najstarijih kulturno-historijskih spomenika na Balkanu, a srušena je 1938. godine u Kraljevini Jugoslaviji. Ona se nalazila na temeljima sadašnje zgrade fakulteta za Islamske studije. Samo deset godina nakon izgradnje ove zgrade, tačnije 1948. godine, zgrada se izuzima od strane komunista. U Zapisniku potpisanom od strane komunističkih vlasti, sa jedne strane, i predstavnika vakufske direkcije, ukupna površina zemljišta koje je oduzeto iznosi 9 ari i 15 kvadrata. Na ovom oduzetom zemljištu nalazila se i zgrada FIS-a, koja je u osnovi zauzimala površinu od 389,80 kvadrata.

20.11. 2018. godine Muamer Zukorlić uručio je Mevludu Dudiću rješenje Agencije za restituciju u kojem stoji da se objekat Islamskog fakulteta, koji se nalazi na Trgu, vraća Islamskoj zajednici. Rješenje nije prikazano i skrivano je od javnosti, nikakve činjenice iz rješenja nisu iznijete.
Svjedoci smo da se objekat na Trgu stalno dograđuje, pa u sadašnjem obliku zauzima površinu oko 20 ari, ako na to dodamo još uzurpirane površine uz zgradu za lične parkinge automobila kao i terase kafića, dolazimo do površine koja je zauzeta od približno 29 ari. Dok sa druge strane Rješenjem Agencije za restituciju vraćena je Islamskoj zajednici površina od 3 ara i 89 kvadrata, što je evidentno značajno manja površina od zauzete. U rješenju je napisano sljedeće:

Usvaja se zahtjev odbora Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar, te mu se vraća pravo na svojinu, ukupne površine u prizemlju i na prvom spratu 774 kvadrata, ali ne na nazidanom drugom spratu i dogradnjama izvan gabarita nacionalizovanog objekta sa zapadne, sjeverozapadne i jugoistočne strane.
Ukupna površina objekta je 774 kvadrata, i to prizemlja i sprata, zgrada u osnovi ima 3 ara i 89 kvadrata, što je I u zapisniku iz 1948. Godine evidentirano, I što odgovara objektu izuzetom od strane komunističkih vlasti.Dalje u Rješenju stoji:

Odbija se zahtjev u dijelu koji se odnosi na vraćanje prava svojine na zemljištu kat. parceli br. 1329/2.

Zašto je odbijen zahtjev za povraćaj druge parcele leži odgovor u 1980. godini kada su opštinske vlasti izvršile nadoknadujednog dijela zemljišta na Trgu. Tako štoje na zahtjev sekretara Medžlisa, Hajra Tutića, opština sklopila sporazum sa Islamskom zajednicom, zaveden pod brojem 686/80. Tadašnje rukovodstvo opštine na čelu s Asimom Krlićem i Momom Džambasanovićem je na ime izuzete zemlje na Trgu dalo kao nadoknadu parcelu na lokaciji u Ulici 1. maj. Na tom mjestu je izgrađena današnja upravna zgrada Mešihata. Povodom ovog slučaja Hajro Tutić je dao intervju 2010. godine u Glasu islama, pod nazivom “Dribling opštinara”, gdje je i priznao da je izvršena nadoknada jednog dijela oduzetog zemljišta:

“ Tada smo postigli sporazum da se naša postojeća stara upravna zgrada, koja se nalazi uz islamske ustanove, poruši, a da mi zauzvrat dobijemo novu lokaciju u Ulici 1. maj, za izgradnju nove upravne zgrade. U sporazumu je još bilo naznačeno da treba da budemo oslobođeni plaćanja komunalija i da opština nama plati građevinsku vrijednost starog objekta.”
Po priznanju Hajra Tutića jedan dio zemljišta izuzetog je nadoknađen, a sa druge strane površina uzurpacije gradskog Trga je mnogo veća nego što je izuzeto zemljište 1948.godine. Mnogo veći problem da je stvarni korisnik ostatka objekta drugo pravno lice, koje nije naša Islamka zajednica. Najavljujemo specijalnu emisiju, o ovim nezakonitim radnjama, istraživačkog novinara i autora raznih tekstova i emisija, Suada Zoranića, koja je na programu večeras nakon drugog Dnevnika.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO