Naslovna Religija Islam LJUBLJENJE DJECE U USTA I KOGA SVE MOŽEMO LJUBITI U USNE?

LJUBLJENJE DJECE U USTA I KOGA SVE MOŽEMO LJUBITI U USNE?

PITANJE: Selam alejkum! Šejh imam jedno pitanje za vas, nadam se da će te mi ubrzo odgovoriti. Sve više viđam među muslimanima da ljube djecu u usta, i smatraju da je to dozvoljeno, ako je dozvoljeno potvrdite mi to a ako nije dajte i meni i njima dokaz za zabranu? Allah vas poživio u svakom dobru i povećao korisno znanje! Amin!

ODGOVOR:

Ve alejkumu-s-selam!
Ebu Hurejre, radijallahu anhu, rekao je: ”Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poljubio je Hasana b. Alija (unuka) a kod njega je sjedio el-Akra’ b. Habis et-Tejmi. El-Akra’ reče: ‘Doista imam desetoro djece a nisam poljubio ni jedno od njih.’ Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je pogledao a zatim reče: ‘Ko se ne smiluje, neće se ni njemu smilovati.”’ (Buharija)
El-Bera, radijallahu anhu, prenosi nam događaj kako je ušao sa Ebu Bekrom, radijallahu anhu, kod njegove porodice – nakon što je došao u Medinu kao muhadžir – pa su (zatekli) Aišu, njegovu kćerku, kako leži u krevetu, imala je temperaturu. Vidio sam (kaže el-Bera) njenog oca kako ju je poljubio u obraz i rekao joj: ‘Kako si ti kćeri moja?’ (Buharija)
Ovi hadisi ukazuju da je dozvoljeno poljubiti svoje dijete iz milosti i u tome nema nikakvog problema. Može se poljubiti kćerka, bez obzira bila mala ili velika, sve dok u tom poljubcu nema strasti. Poljubac u obraz, u osnovi, je iz samilosti a u usta iz strasti, zato što su usne dio tijela koji je najizloženija erogena zone. Prepune su osjetljivim nervnim završecima, tako i najmanji dodir aktivira slanje velikog broja informacija u mozak, pa tako ljubljenje u usta može prouzrokovati javljanje strasti, pa je sigurnije i bolje to ne činiti kako bi se izbjegla ružna i ogavna posljedica.
Svaki čovjek nije isti ali slab iman, mentalna ili psihološka bolest, gledanje provokativnog materijala na televiziji ili internetu, ili previše slobodnog vremena kada se ukombinuje sa izazovom može kod nekih ljudi da napravi devijacije i zbog spriječavanja većeg problema ne treba to činiti.
Ne samo to, već je ljubljenje u usta, pogotovo djece, opasno po zdravlje. Odrasla osoba može prenositi infekciju da dijete prilikom poljubca u usta, čak postoji mononukleoze koja je poznatija kao “bolest poljupca” u usta… Zabilježeno je da poljubac u usta može biti smrtonosan.
Tako da bi se uspostavio neki islamski propis nije uvijek uslov da postoji direktna zabrana u Kur’anu i Hadisu koja govori posebno o tom propisu, jer uvijek se javljaju nove stvari, novi izazovi koje treba regulisati, a kojima se ne nadzire kraj, pa je Uzvišeni Allah dao osnovne principe na osnovu kojih se može izvući jako mnogo raznih propisa. Jedan od tig glavnih propisa je i pravna preventiva, tj. zatvaranje puta određenom haramu kao vid preventive, tako da sve što je sredstvo koje vodi u haram postaje zabranjeno, iako u osnovi nije bilo zabranjeno.
Na osnovu navedenog ispravno je da se djeca ne ljube u usta već je to rezervisano za supružnike.
A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof

islamzivot.com

Exit mobile version