Naslovna Religija Islam Ljepotica Bosfora, Čamlidža džamija biće otvorena sa Sabah namaz

Ljepotica Bosfora, Čamlidža džamija biće otvorena sa Sabah namaz

Kako prenosi Asocijacija Maturanata Turske ASMAT iz Novog Pazara, ujutru 7. marta, sa sabahskim ezanom biće otvorena najveća turska džamija – Ćamlidža džamija.

Kamen-temeljac za najveću džamiju u modernoj Turskoj položio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. Džamija je napravljena na 30.000 kvadratnih metara, a posjeduje i platformu sa koje posjetioci mogu posmatrati molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku.

Ova džamija smještena je na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.
Uporedo s džamijom, izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma. Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth.
Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.
Džamija može primiti 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500).
U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Iako je još uvijek u upotrebi projektni naziv Camlica džamija, taj vjerski kompleks će na dan svečanog otvorenja dobiti novi naziv, a očekuje se da ga javnosti saopći turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Galib Gicić/TRT Srbija/ AA

Exit mobile version