Subota, 3 Decembra, 2022

Ljajić:Potrebna jedinstvena Islamska zajednica

rasim

BEOGRAD – Muslimanima – Bošnjacima u Srbiji je potrebna jedinstvena islamska zajednica jer postojeće stanje podeljenosti proizvodi krizu koja je veoma štetna, rekao je danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je Tanjugu rekao da je lično učinio sve što je mogao da pomogne u prevazilaženju postojećeg stanja razgovorima u ovdašnjoj vlasti, ali i sa predstavnicima Vlade Turske koji su bili, kako je rekao, zainteresovani da pomognu da se taj problem reši.

„Jedna od ideja je bila da se zajednica objedini i da na čelu tako objedinjene zajednice godinu dana bude (Muamer) Zukorlić, a da se nakon isteka tih godinu dana održe fer i pošteni izbori”, naveo je on.

To je ujedno bila i poslednja ideja do koje se došlo nakon svih razgovora i konsultacija, ali je očito, kazao je Ljajić, da se u svemu otišlo suviše daleko i da sada ne zna kakva je sudbina te ideje.

„Ali, znam da će stanje dualizma u islamskoj zajednici stalno proizvoditi krizu”, rekao je Ljajić, koji je i lider Socijaldemokratske partije Srbije.

Ljajić, koji je osnivač Sandžačke demokratske partije Sandžaka, kazao je da bi uvek trebalo naći prostor za razgovor, ali da se u ovom slučaju očito otišlo predaleko.

„Plašim se da će Zukorlić održavati krizu sve do izbora jer ga ona održava u medijima, javnosti i omogućava mu da se bori za političku vlast”, naveo je on, istakavši da bi ga svaka normalizacija situacije ugrozila.

Prema njegovim rečima, najmanje što bi moglo da se uradi u cilju normalizacije tih odnosa je formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka od tri liste u kome bi, na primer, Zukorlićeva lista imala predsednika, Bošnjačka – predsednika Izvršnog odbora, a Bošnjački preporod dobio neku drugu funkciju.

To bi, kazao je ministar, bila najčistija situacija koja bi narodu poslala poruku.

„Tako bi splasnule tenzije, mogli bi da se započnu razni razgovori koji bi vodili traženju nekakvih rešenja. Ovakva stalna konfrntacija sa svim i svakim ne može da donese dobro toj zajednici, pre svega. Otvoreno je previše frontova – politički, nacionalni i verski i više nemaju s kim ni da razgovaraju”, rekao je Ljajić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO