Naslovna Vijesti LJAJIĆ ZA TURSKU AGENCIJU ANADOLIJA: Nezamislivo je da u 21. vijeku vojska...

LJAJIĆ ZA TURSKU AGENCIJU ANADOLIJA: Nezamislivo je da u 21. vijeku vojska preuzima nadležnosti i ingerencije civilnih organa vlasti

Pokušaj državnog udara da je uspeo u velikoj meri bi zaustavio i političku transformaciju turskog društva, njegovu modernizaciju i samim tim Turska bi u svakom pogledu otišla nekoliko koraka unazad, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić
BEOGRAD (AA) – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je za Anadolu Agency (AA) da pokušaj državnog udara u Turskoj može da ima nesagledive posledice za dalji razvoj pre svega turske ekonomije, ali i turskog društva, te da sa strane Srbije postoji spremnost da se odnosi dve države i dalje unapređuju na svim poljima saradnje.
”Na svu sreću državni udar nije uspeo, jer da je uspeo, plašim se da bi Turska ušla u period ozbiljnog građanskog rata sa nesagledivim posledicama ne samo za Tursku, več za čitav region. Nezamislivo je da u 21. veku vojska preuzima nadležnosti, ingerencije, prerogative civilnih organa vlasti. Taj pokušaj državnog udara da je uspeo u velikoj meri bi zaustavio i političku transformaciju turskog društva, njegovu modernizaciju i samim tim Turska bi u svakom pogledu otišla nekoliko koraka unazad, uprkos ekonomskom napretku koji je ostvarila u minulom periodu“, rekao je Ljajić. 
Govoreći o tome da sada Turska na kratki rok ima glavni izazov, stabilizaciju prilika, Ljajić je rekao da sve ovo što se događa u Turskoj treba da uđe u okvire poštovanja ljudskih prava, te da je to važno za održavanje ukupne stabilnosti i vraćanje u neke normalne tokove. 

Exit mobile version