Novi Pazar – Sarajevo – Predsednik SDP-a Rasim Ljajić, čija stranka kao izborni pobednik učestvuje u koaliciji okupljenoj oko SNS-a Aleksandra Vučića, izjavio je za „Avaz“ da se u Srbiji desio pravi politički cunami!

Mnoge stranke koje su postojale više od 20 godina su nestale s političke scene. Mi smo deo te koalicije iako su nas politički protivnici u Sandžaku napadali što smo zajedno sa Vučićem. To im nije pomoglo tako da smo mi i u Sandžaku pobedili. Muftiju Muamera Zukorlića i njegovu stranku smo poslali u političku istoriju. Njegova koalicija nije prošla izborni cenzus, uprkos toj primitivnoj kampanji koju je vodio, uprkos tome što je pokušao i Reisu-l-Ulemu (Kavazovića) u BiH da zloupotrebi dovodeći ga u Novi Pazar mesec dana pre izbora – kazao je Ljajić.

Ovakvi rezultati, ističe on, predstavljaju i ogromnu odgovornost za izbornog pobednika. Kaže da koalicija koju predvodi SNS sada preuzima veliki rizik.

S obzirom na velike ekonomske probleme, s obzirom na reforme koje nas očekuju, a koje neće biti popularne, to predstavlja veliki rizik. Međutim ovo je šansa da nešto uradimo što do sada niko nije napravio, a to je da promenimo i modernizujemo Srbiju. Mi ćemo tu šansu iskoristiti.

Mislim da je borba protiv korupcije sigurno bila jedan od aduta, ali i odlučnost i hrabrost da se uđe u uočavanje nekih gorućih političkih pitanja koja su godinama opterećivala političku scenu u Srbiji. To je bila odlučnost da se započnu neke suštinske reforme – kazao je on.

Ovaj izborni rezultat, navodi Ljajić, predstavlja završetak jedne faze u političkom životu Srbije. Tvrdi da Srbiju sada očekuje politički život sa manjim brojem političkih stranaka i u Skupštini.

Kada je reč o odnosima Srbije sa BiH, Ljajić je kazao da je Vučić imao u više navrata vrlo korektne izjave u vezi sa očuvanja integriteta BiH, „naravno uz uvažavanje svih specifičnosti njenog unutrašnjeg uređenja i položaja entiteta“.

-Nije bilo izjava koje bi bile protumačene kao neko mešanje u unutrašnje odnose BiH. Sigurno je da će nova Vlada Srbije dati doprinos regionalnoj stabilnosti, te da će biti na liniji dobrosusedskih odnosa i daljeg razvoja ekonomske saradnje – kazao je Ljajić.

Izvor: Avaz

1 KOMENTAR

  1. Rasim Ljajic zaboravlja da I njegova politicka partija postoji 20tak godina,ali za razliku od onih koje su nestale sa politicke scene Srbije,racuna da ce njegova opstati zahvaljujuci koaliciji sa sve popularnijom SNS,ciji lider,gosp.Vucic ne daje isprazna obecanja I ne podcenjuje zelje I potrebe obicnih gradjana,naprotiv,s'velikom paznjom osluskuje zelje istih,kao sto je bezpostedna borba protiv korupcije,reforme koje su preduslov ulaska u Evropu,itd!Narod zeli njega I vec ga vidi kao premijera nove Vlade R Srbije,a ne ove sto obigravaju oko njega,ne bi li opet bili u vlasti,a 20 godina daju lazna obecanja I jure licne interese,a jos su se nekada kotirali kao naj politicari!
    Vecina naroda takve bi da posalje u politicki I svaki drugi zaborav!Sto se tice Zukorlica,realno,on nikada I nije imao neku politicku moc,izuzev perioda kada je bio udruzen sa Rasimom Ljajicem,setimo se izbora 2008.godine!Zukorlic je sam sebe uklonio sa politicke scene Srbije jer ne kaze se u narodu bez razloga-lose radit,a dobrom se nadat,ne ide;kaoi i- kako doslo tako I otislo!

Comments are closed.