LJAJIĆ: USAGLAŠEN SPORAZUM SA EVROAZIJSKOM UNIJOM

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomumikacija Rasim Ljajić i ministarka trgovine Evroazijske unije Veronika Nikišina u Moskvi su usaglasili konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je Tanjugu da je u Moskvi “dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse”.

Pored Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima smo do sada imali bilateralne sporazume, novi unificirani sporazum odnosiće se i na Jermeniju i Kirgistan, precizirao je ministar.

“Nismo dobili sve što smo hteli, ali ćemo imati više roba na bescarinskom režimu, nego što smo imali do sada. Tako će naši proizvodači moći da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira. Osim toga, dobili smo i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i kvotu za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira. Inače, ostale vrste kravljeg sira već se nalaze na bescarinskom režimu”, objasnio je Ljajić.

Pored navedenih, kazao je Ljajić, novi sporazum sadrži i druge elemente, koji će u velikoj meri smanjiti operativne troškove uvoza i izvoza, što će našim proizvođačima omogućiti da budu konkurentni na tržištu Evroazijske unije od preko 180 miliona ljudi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO