Ljajic u Turskoj potpisuje sporazum izmedju Srbije i Turske o slobodnoj trgovini!

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić sutra će u Ankari potpisati sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a sutrašnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Primenom tog sporazuma prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište definisanih kvota goveđeg mesa, sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda. Takođe će biti udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog voća i povrća iz Srbije u Tursku.

Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se još povoljniji poslovni ambijent za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju, ističe se u saopštenju.

Ljajić će se tokom posete Ankari sastati i sa potpredsednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom, kao i sa ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO