Ljajić u Teheranu potpisano više međudržavnih sporazuma

Teheran – Predstavnici Srbije i Irana potpisali su u Teheranu međudržavne sporazume o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, saradnji u oblasti turizma, kao i realizaciji projekata u oblasti javno privatnog partnerstva. Time je okončano zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju dve zemlje na kome je Srbiju predstavljao potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Predstavnici Srbije i Irana potpisali su u Teheranu međudržavne sporazume o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, saradnji u oblasti turizma, kao i realizaciji projekata u oblasti javno privatnog partnerstva.
Time je okončano zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju dve zemlje na kome je Srbiju predstavljao potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Kako je saopšteno iz Ljajićevog kabineta, ministar je inicirao početak pregovora oko zaključenja sporazuma o slobodnoj trgovini, što je druga strana prihvatila ocenivši da bi takav sporazum značajno doprineo povećanju obima robne razmene i pristup našim privrednicima tržištu od oko 80 miliona ljudi.
Tokom zasedanja Mešovitog komiteta, kako se navodi, održan je i biznis forum uz učešće 35 srpskih i 95 iranskih kompanija, na kome su ugovoreni i prvi konkretni poslovni aranžmani.
Dogovoreno je i da u aprilu naredne godine Srbiju poseti grupa iranskih privrednika iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, IT sektora i industrije automobila, koje su ocenjene kao grane sa najvećim potencijalom za dalju saradnju.
Iranski ministar industrije, rudarstva i trgovine Mohamed Reza Nematzade, koji zajedno sa Ljajićem predsedava Mešovitim komitetom, potvrdio je da će Iran u Srbiji otvoriti ekonomsko predstavništvo, koje će biti poslovni centar ove zemlje za ceo region Balkana i Jugoistočne Evrope.
Ministar Ljajić je nakon završetka sednice Mešovitog komiteta rekao novinarima da Srbija očekuje od iranskih privrednika da investiraju u našu zemlju, kao i da učestvuju u završetku procesa privatizacije.
Očekujemo, kazao je ministar, i da se naša građevinska operativa vrati na tržište Irana, gde je nekada bila dobro poznata i zastupljena.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO