Ljajić i Šarović: Trgovinska razmjena Srbije i BiH da dostigne dvije milijarde evra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dvije zemlje.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dvije zemlje. Ministri su ocjenili da je cilj da robna razmjena dostigne dvije milijarde evra u 2018. godini.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, u 2017. godini ostvarena je rekordna robna razmena dvije zemlje u iznosu od 1,72 milijarde evra, od čega je izvoz Srbije u Bosnu i Hercegovinu iznosio 1,21 milijarde evra, dok je iz Bosne i Hercegovine u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona evra.

Ljajić i Šarović su saglasni da je preduslov za dostizanja robne razmjene od dvije milijardi evra dalje ukidanje vancarinskih barijera između dvije zemlje.

Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri mjeseca zasjedati zajednička komisija.

Prva sjednica komisije biće održana krajem ovog mjeseca, saopšteno je nakon sastanka.

Ljajić i Šarović su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obje zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedine dvije zemlje u ovom djelu Evope koje imaju bezvizni režim sa Kinom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO