Naslovna Vijesti Ljajić pregovara o ukidanju carina

Ljajić pregovara o ukidanju carina

rasim-ljajic

Delegacija Srbije ponudiće ruskim partnerima da u zamenu za ukidanje carina na uvoz automobila iz Srbije dobiju Železaru Smederevo po simboličnoj ceni

Kako je sinoć javio ruski list Komersant, delegacija u kojoj se nalaze potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i potpredsednik Skupštine Srbije Nenad Popović pregovaraće sa svojim sagovornicima u Moskvi o ukidanju carina na izvoz “Fijatovih” automobila iz Srbije u Rusiju. Te carinske dažbine, kako piše Komersant, sada iznose 25 odsto.

Prema neimenovanim izvorima ruskog lista, delegacija Srbije ponudiće ruskim partnerima, u zamenu za ukidanje carina, da kompanija “Uralvagonzavod” dobije Železaru Smederevo po simboličnoj ceni.

Komersant napominje i da je pad prodaje automobila i u Srbiji i u Evropi prošle godine bio veliki, 25 odsto, odnosno 7,8 odsto. Kada su u pitanju automobili Fijata, pad u odnosu na 2011. godine iznosi 16 odsto u odnosu na 2011. godinu. Fijat, navodi list, ima planove da se razvija u Rusiji, ali prodaja njegovih automobila je u padu i u toj zemlji, pa je, prema podacima Asocijacije evropskog biznisa, taj pad 2012. godine bio 6,9 odsto i prodato je svega 8.600 vozila.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić razgovaraće danas u Moskvi sa ruskim zvaničnicima o unapređenju privrednih odnosa i povećanju robne razmene Srbije i Rusije.

Kako je jutros objavio Tanjug, ministar trgovine Rasim Ljajić će u Moskvi sa ruskim zvaničnicima razgovarati o unapređenju privrednih odnosa i povećanju robne razmene Srbije i Rusije.

Ljajić u zvaničnoj poseti Ruskoj Federaciji boravi na poziv ministra industrije i trgovine Denisa Manturova, saopšteno je iz kabineta potpredsednika vlade, a sastaće se i sa drugim zvaničnicima za ekonomske resore Vlade Ruske Federacije.

 

Exit mobile version