Ljajić: Poslanici SDPS za smenu Radete! (video)

Zahtev poslanika Demokratske stranke za razrešenje poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa mesta potpredsednice parlamenta zbog govora mržnje ima podršku i deset poslanika vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije.To za Danas kaže Rasim LJajić, predsednik ove stranke.

Međutim, hoće li i kada o tome poslanici raspravljati još nije poznato jer se stranke vladajuće koalicije ne oglašavaju na ovu temu. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, trenutno se ne očekuje da Radeta bude smenjena, ali postoji mogućnost da vrh SNS odluči drugačije.

 

Zahtev DS, prema informacijama do kojih smo stigli do zaključenja ovog izdanja Danasa, ima podršku najmanje 45 poslanika, što je za 15 više od neophodnog broja, kako bi se on „kvalifikovao“ za dolazak na dnevni red. Da bi inicijativa postala tačka dnevnog reda neophodno je da je podrži najmanje 126 poslanika, što podrazumeva da za to glasaju i predstavnici vladajućih stranaka.

 

Osim 15 predstavnika iz DS, i deset SDPS, zahtev podržava i devet poslanika poslaničkog kluba LDP-LSV-SDA Sandžaka, zatim pet poslanika kluba SDS-Narodna stranka, pet poslanika kluba Slobodni poslanici, kao i Sanda Rašković Ivić iz kluba Nova Srbija-Pokret za spas Srbije. Ona za Danas kaže i da će njene kolege, koje su na odmorima, a do kojih stigne ovaj zahtev sigurno potpisati zahtev.

 

Odgovor na pitanje hoće li sedam poslanika Dveri i dva poslanika DSS podržati smenu Radete, juče u ovim strankama nismo dobili. Poslanica SRS Radeta objavila je tvit, na informaciju o smrti predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidže Mahmedović, u kojem je zapitala ko će je sahraniti, muž ili sinovi, aludirajući na činjenicu da je ona u Srebrenici 1995. izgubila muža i dva sina.

 

Inicijativu za smenu Radete poslanici DS u saopštenju obrazlažu kao nedopustiv govor mržnje. „Nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsednice Skupštine, kojim se svirepo obračunava sa nedužnim žrtvama zločina u Srebrenici i vređaju njihove porodice, ugrozio je ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahteva da je Skupština Srbije hitno razreši sa te funkcije“, naveli su poslanici DS u saopštenju.

 

Međutim, LDP ide korak dalje od ovog zahteva i predlaže jači pritisak na vlast. Lider LDP Čedomir Jovanović saopštio je juče da je uputio pismo predsednicima svih poslaničkih klubova u kojem je zatražio da se ne održavaju sednice dok Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija.

 

„Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim rečnikom napala preminulu predsednicu ‘Majki Srebrenice’, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Ono što je uradila Radeta posle njene smrti je nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti“, izjavio je Jovanović.

 

I Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da Radeta hitno bude smenjena sa funkcije i da joj se bez odlaganja oduzme poslanički imunitet. LSV je navela da se kroz delovanje Radete i „njenog šefa Šešelja“ vidi „sav užas društva koje se nije suočilo sa strašnim zločinima za koje je odgovorno“.

 

Žene u crnom podnele krivičnu prijavu

 

Beograd – NVO Žene u crnom zatražile su juče od tužilaštva da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv Vjerice Radete zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. „Takođe, zahtevamo da Narodna skupština po hitnom postupku smeni svoju potpredsednicu, jer obavljanje javnih funkcija od strane ovako nedostojnih osoba predstavlja uvredu i poniženje za sve građane i građanke Srbije“, navode Žene u crnom. Zahtevaju i da se najviši predstavnici vlasti oglase i da jasno i nedvosmisleno osude ovo i slična ponašanja. „Ovo naročito očekujemo od predsednika Aleksandra Vučića, koji je bio desna ruka ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao i deo iste grupe koja je podsticala mržnju i na kraju inspirisala genocid u Srebrenici“, ističu Žene u crnom.

Izvor:Danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO