Ljajić – Pomoći ćemo da se omatiči stoka na Pešteru

Novi Pazar – Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i predsednik SDP Rasim Ljajić posetio je poljoprivredno gazdinstvo Bajrama Pepića na Pešteru u selu Arapoviće. Porodica Pepić gaji oko 60 grla krupne stoke a meštani su na tražili od Ljajića da im pomogne u matičenju stoke kako bi oni mogli da koriste državne subvencije.

Ovom prilikom predsednik SDP Rasim Ljajić kazao je da je ovo primer gazdinstva kako bi hteli da bude u većini mesta na Pešteru i naveo da je ovo primer uspešnog poslovnog poduhvata jednog čoveka.
“Pokazalo se da na Pešteri moguće da se pozitivno posluje i da se bavite poljoprivredom. Ono što jeste obaveza države je da ovim ljudima obezbedimo odgovarajuchu infrastrukturu, Nema razvoja sela bez odgovarajuche infrastrukture. Videli smo ovde nema ni veterinarske ambulante, da ne govorimo o poljoprivrednoj apoteci ili drugim uslovima koji će ljudima biti motiv da ostanu da žive i rade na selu kazao je Ljajić.
On je kazao da preduslov da bi razvoj ljoprivrede bio vechi jeste da se omoguche subvencije koje poljoprivrednici za sada ne koriste “a ne koriste ih jer nisu omatičili svoju stoku, oko 2500 grla stoke je neomatičeno i mi moramo da nadjemo način sa ministarstvom poljoprivrede da ovaj proces krene kako bi poljoprivredni proizvodjači mogli da koriste subvencije” rekao je Ljajić.
Potpredsednik Vlade je rekao da ovaj domaćin koristi subvencije za 30-ak grla stoke od 65 koliko ima a u letnjim mesecima on poseduje i po sto grla.
“Ono što jeste naš sledeći korak jeste da omogućimo da se omatiči sva stoka na Pesteru kako bi mogle da se koriste sve subvencije koje država daje. Druga stvar koja je važna jeste da će ljudi moći da koriste kredite, reč je o arapskom kreditu rok otplate 3 godine kamatna stopa 4 posto. Država osigurava kompletan iznos kredita i to će biti još jedan podssticaj za razvoj agrara, razvoj poljoprivrede i to che biti podsticaj za poljoprivrednike” rekao je Ljajić.
Domaćin Bajram Pepić zahvalio je ministru Ljajiću na poseti i izrazio nadu da će on pomoći građanima peštera da omatiče svoju stoku i tako koriste subvencije koje država daje poljoprivrednicima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO