Naslovna Vijesti Ljajić: Organizovali smo referendum u vreme raspada Jugoslavije pa je Ugljanin pobegao!

Ljajić: Organizovali smo referendum u vreme raspada Jugoslavije pa je Ugljanin pobegao!

 

Sulejman Ugljanin se, govoreći na sednici BNV u nedelju, pozvao i na referendum o potpunoj autonomiji Sandžaka iz 1991. a zbog ovog dokumenta juče se u javnosti pojavilo ime još jednog bošnjačkog političara – Rasima Ljajića. Portal „Sana pres” blizak Muameru Zukorliću je, uz napomenu „ekskluzivno”, objavio ono što nije nepoznato – da je sadašnji potpredsednik Vlade Srbije, a tada visoki funkcioner SDA Sandžaka potpisao pre 24 godine odluku o sprovođenju referenduma o autonomiji, prilažući fotografiju dokumenta s njegovim potpisom.

Ljajić je u to vreme bio generalni sekretar SDA, na čijem je čelu i tada bio Ugljanin.

„Naravno da sam učestvovao u tome, ali ne vidim zašto je to sada ekskluzivno i što bi bilo tajna. Taj referendum organizovali smo u okolnostima raspada Jugoslavije, kako bismo skrenuli pažnju na prava Bošnjaka u Sandžaku. Ta autonomija nije imala nikakve veze sa pravljenjem države. Ugljanin tada nije ni smeo da ostane u zemlji. Kasnije kada su on i još neki počeli da radikalizuju to pitanje i da umesto autonomije pominju razne nerealne programe, ja sam istupio i odvojio se. Sada ne znaju kako da izađu iz situacije u koju su se upetljali zbog najnovijih izjava, pa skreću pažnju na to šta sam ja potpisivao”, ističe Ljajić za „Politiku”.

Poruke Sulejmana Ugljanina ne odobravaju ni predstavnici liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” koja u BNV ima 16, od ukupno 35 većnika. „Svima je jasno, a verujem i Ugljaninu, da je koncept autonomije iz 1991. sada nerealan, a pokušaji prekrajanja granica utopija. Trebalo bi da se Ugljanin zalaže da Sandžak, podeljen između Srbije i Crne Gore, postane prekogranična regija”, naglasio je šef većničke grupe u BNV i predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS), stranke bliske muftiji Muameru Zukorliću.

Na te reči iz Ugljaninove SDA optužili su muftiju Zukorlića i BDZ u Crnoj Gori da su „u službi srpskog režima i prosrpskog ’demokratskog fronta’ uzeli aktivno učešće u otvorenom pokušaju da se spreče ulazak Crne Gore u NATO”.

„SDA pita BDZ i njenog vođu muftiju Muamera Zukorlića, koliko su naplatili uslugu isticanja sandžačke zastave na protestima opozicije i četnika u Podgorici i njeno mešanje sa obeležjima fašističkog četničkog pokreta”, saopštila je Ugljaninova stranka, optužujući BDZ za „ponižavajuće služenje srpskom režimu”.

Takve poruke izazvale su i reakciju BDZ-a Crne Gore, iz koje su podsetili Ugljanina na njegove „zasluge za podelu Sandžaka i trgovinu bošnjačkim interesima”, navodeći primer podela u Islamskoj zajednici 2007. i otvaranja graničnog prelaza na srpsko-crnogorskoj granici, usred Sandžaka, u čemu je lider SDA, kao ministar u srpskoj vladi, učestvovao.

Na te tvrdnje nadovezao se i Jahja Fehratović u autorskom tekstu na portalu „Sana pres”, u kojem ocenio da Ugljaninov poziv omladini da „pravi državu” liči na krilaticu: „Neki ćete da poginete, a neki ćemo i da se vratimo!”

„Kada se Ugljaninu izmakla stolica u vladi, iznova se prisetio autonomije i bošnjaštva. Samo da nam iz Beograda opet ne kažu: ’Daj, bre, ovog Ugljanina opet u vladu, bolji je kad je ovamo’”, primećuje Fehratović.

Zbog Ugljaninove izjave juče se oglasilo i Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Pazaru, nakon što je u medijima otvoreno pitanje o tome da li postoji osnov za pokretanje istrage protiv prvog čoveka BNV-a zbog poziva sandžačkoj omladini. Portparol novopazarskog VJT Adnan Baćićanin je za radio „Sto plus” objasnio da istraga nije otvorena, jer se još čeka zvaničan izveštaj policije.

 

politika

Exit mobile version