Naslovna Featured Istaknuto Ljajić: Oboleli Novopazarci se vraćaju u Novi Pazar || Privremena Covid bolnica...

Ljajić: Oboleli Novopazarci se vraćaju u Novi Pazar || Privremena Covid bolnica za 150 pacijenata

Potpredsednik vlade i minister Rasim Ljajić, koji je ranije sa ekspertima obilazio Medicinsku školu ”Dva heroja”, rekao je da je prednost tog objekta što se nalazi u blizini bolničkog kompleksa. Ljajić je najavio da će se, vrlo brzo, čim privremena bolnica bude u funkciju, u Novi Pazar vratiti oboleli Novopazarci sa lakšom kliničkom slikom.

”Mnogi ljudi u Novom Pazaru, koji su imali simptome su izbegavali da dođu na pregled i da se testiraju da ne bi išli u Beograd. Bili smo prinuđeni da nađemo rešenje. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, koje je imalo razumevanja, bukvalno za manje od 24 sata mi smo Medicinsku školu preuredili u privremenu bolnicu. Mnoga odeljenja u novopazarskom Zdravstvenom centru ne izgledaju bolje nego upravo ova privremena bolnica u Medicinskoj školi”, kazao je Ljajić. On je izrazio nadu da će privremena Covid bolnica za par dana primiti prve pacijente.

Načelnik Infektivnog odeljenja Husein Bušat izrazio je zadovoljstvo što ovaj objekat u vrlo kratkom roku poprima obrise kvalitetne privremene Covid bolnice.

”Ovo je idealan prostor za formiranje ovakve jedne specijalne bolnice za covid infekcije. Odvojeni su čisti i prljavi putevi, ženska i mupka strana, postoje uslovi i za negu dece i inficiranih majki”, ocenio je doktor Bušat.

Intenzivni radovi na opremanju ovog objekta počeli su od ranih jutarnjih sati. Tokom dana izvršena je i primopredaja opreme u vidu kreveta i ostale prateće opreme od Vojske Srbije za smeštaj obolelih od virusa Covid 19 sa lakšom kliničkom slikom.Na opremanju ove specijalne Covid bolnice u Novom Pazaru, angažovan je veliki broj volontera, a prema rečima koordinatora Nedžada Eminovića, ovi radovi bi trebalo da budu završeni do kraja dana.

”Nije jednostavno ovakav objekat osposobiti. To u pravom smislu treba da bude jedna bolnica. Mi smo tu predvideli spavaone. Odvojene će biti muške i ženske prostorije, odvojeni mokri čvorovi, određen je i Mesdžid da bismo izašli u susret našim građanima vernicima, zatim lekarske sobe, sobe za rendgen, laboratorija i slično”, kazao je Eminović.

Istakavši značaj jučerašnje posete, direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović je rekao da je kapacitet privremene bolnice u početku 150 kreveta, te da u slučaju potrebe može biti i veći. U toku su pripreme za povratak novopazarskih pacijenata, najavio je doktor Ćorović.

”U kontaktu sa Ministarstvom zdravlja organizovaćemo povratak pacijenata iz Beograda, jer ovde će postojati adekvatni uslovi za takve pacijente. Ubuduće će svi naši pacijenti, koji po novoj Uredbi vlade više ne mogu da budu u kućnoj izolaciji, biti smešteni u privremenu Covid bolnicu u Medicinskoj školi”, kazao je doktor Ćorović.

Podsetimo, Medicinska škola ”Dva heroja” je izabrana za privremenu Covid bolnicu nakon što su juče potpredsednik vlade Rasim Ljaiić, gradsko i rukovodstvo Opšte bolnice, te Kriznog štaba obišli dve lokacije. Inače, kako saznaje RTVNP, Novi Pazar je jedini grad, izuzimajući velike zdravstvene centre, koji ima dozvoli za formiranje privremene Covid bolnice.

S.Lj.

Exit mobile version