Ljajić: Niko u EU nije prekinuo saradnju sa Huaveijem, pa to ne razmatra ni Srbija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Lajić izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u ovom trenutku nema potrebe za raspravom o saradnji Srbije sa kineskim gigantom u oblasti telekomunikacija, kompanijom Huaveji (Huawei), koju su Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile za navodna prisluškivanja i prenošenja osetljivih informacija vlastima u Kini.
“Huaveji je jedan od najvećih snabdevača telekomunikacione opreme i u zemljama EU i do ovog momenta još ni jedna zemlja nije niti prekinula (saradnju) niti je razmatrala tu mogućnost”, istakao je Ljajić za RSE.
Kineska kompanija je 2017. godine potpisala nekoliko sporazuma sa srpskim ministarstvima na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture koji su ranije potpisale vlade Srbije i Kine.
Jedan od najvećih partnera Huveija u Srbiji je i državni teleoperater Telekom Srbija, podsetio je Ljajić.
“Pre svega na modernizaciji fiksne telefonske mreže. Ali, to nije jedini partner našem telekomunikacionom operatoru koji radi i sa Eriksonom i sa Nokijom i sa Ciskom kao i sa drugim kompanijama iz ove oblasti i tako će se nastaviti i u budućnosti”, rekao je Ljajić.
RSE je naveo da je i kompanija Telekom u odgovoru medijima u Srbiji navela da eventualno obustavljanje saradnje sa kompanijom Huaveji nije bila tema i da dosadašnje odnose sa tom firmom “vrlo cene”.
“Zanimljivo je da je Srbija jedna od zemalja koja produbljuje saradnju sa Huaveijem”, ocenio je za RSE Stefan Vladisavljev, programski asistent u nevladinom Beogradskom fondu za političku izuzetnost (BFPI), inače jedan od autora istraživanja o saradnji Kine sa državama Zapadnog Balkana i Višegradske grupe.
Produbljivanje saradnje o kome govori, odnosi se na najavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da će instalirati 1.000 kamera za prepoznavanje lica i registarskih tablica na 800 lokacija u Beogradu – projekat koji je u Srbiji naišao i na kritike da će narušiti privatnost građana.
“Za razliku od Srbije, u nekim drugim državama prisustvo Huaveja nije tako dobronamerno shvaćeno”, kazao je Vladisavljev i dodao da su Australija i Novi Zeland iz straha od zloupotrebe podatka zabranile učešće Huaveija u izgradnji 5G mreže, dok u tom pravcu razmišljaju Velika Britanija i Kanada.
Kompanija Huaveji odlučno odbacuje sve optužbe na njen račun i navodi da je motiv SAD želja da se “uguši” konkurent, naveo je RSE.(Beta, 19.02.2019)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO