Ljajić: Mnogo kasnimo sa uvođenjem digitalizacije

Srbija mnogo kasni u sprovođenju procesa digitalizacije i do sada je završeno oko 15 do 20 odsto tog posla, izjavio je danas ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je zbog toga najavio u septembru potpisivanje ugovora o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za nabavku neophodne opreme.

Prvi rok za završetak procesa digitalizacije u Srbiji je bio 4. april 2012. godine, ali je zbog kašnjenja pomeren na 17. juna 2015. godine, naveo je Ljajić, tokom rasprave o izmenama zakona o elektronskim komunikacijama u Skupštini Srbije.

EU je dala 10,5 miliona evra pomoći Srbiji za uvođenje digitalizacije i ta faza je završena, a EU je zainteresovana da se taj proceš što pre završi, kazao je Ljajić i dodao da Srbija sprovodi čitav niz akcija i mera da se taj proceš ubrza.

Bićemo zaista u velikom problemu ako do 2015. ne završimo proceš digitalizacije, rekao je Ljajić i dodao da ćemo, ako to ne uradimo, imati ogromnu štetu za državu i za građane.

Da bi se okončao taj proceš potrebno je donošenje seta medijskih zakona važnih za proceš digitalizacije, za koje očekujem da će već sledeće sedmice biti upućeni skupštini na usvajanje, rekao je Ljajić i dodao da je potrebno i pribavljanje neophodnih novčanih sredstava za završetak digitalizacije.
“U završnoj smo fazi pregovora sa EBRD-om koja će voditi ceo proces i tendera i nabavke neophodne opreme i plan je da krajem juna ili početkom jula potpišemo predugovor i u septembru ugovor o kreditu što bi omogućilo da se proceš digitalizacije ubrza i završi do juna,” istakao je Lajić.

Taj proces jeste trošak za državu i prvobitno je bilo predviđeno da će koštati oko 70 miliona evra, ali se nadam da ćemo to završiti za tri puta manje, iako se još ne znaju tačni iznosi troškova, rekao je Ljajić i naglasio da digitalizacija donosi i veliku korist koja je procenjena na 50 do 100 miliona evra.
“Ta korist sigurno neće biti ispod 50 miliona evra i to je resurs koji moramo da iskoristimo,” rekao je Ljajić.

On je napomenuo da je formiranje državna telekomunikacione mreža takođe imperativ, toliko značajan koliko i digitalizacija, jer ćemo, kako je rekao Ljajić, ako to ne uradimo, u slučaju privatizacije Telekoma doći u situaciju da Telekom korist usluge privatnih telekomunikacionih kompanija.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO