Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da nije imao nikakvu nameru da polemiše sa potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem, već da su on i njegova stranka samo izneli svoj stav o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću.

“Mi smo se samo usprotivili inicijativi da se Milošević rehabilituje. Borio sam se protiv Slobodana Miloševića i bio sam član DOS-a. Koliko god da sam doprineo njegovom padu, na to sam veoma ponosan. Ja ne moram da budem u vladi, ako je cena podrška Miloševiću”, rekao je Ljajić za “Blic” povodom današnje Dačićeve izjave.
Govoreći o Slobodanu Miloševiću, Dačić je danas na konferenciji za novinare kritikovao Vuka Draškovića i Rasima Ljajića, koji su se prethodnih dana usprotivili inicijativi SPS-a da se bivšem predsedniku Srbije podigne spomenik.
“Stranka Rasima Ljajića govori protiv mene, a svi se oni kriju iza Vučića”, ocenio je Dačić.
Prema njegovim rečima, to bi bilo isto kao kada bi obnovio zahtev za smenu Ljajića jer je, kako je Dačić istakao, u čitulji Aliji Izetbegoviću naopisao “dragi predsedniče”. “Moj predsednik je barem bio Milošević”, dodao je Dačić.
“Izjavom da sam protiv podizanja spomenika Miloševiću nisam hteo da polemišem sa Ivicom Dačićem. Ako je to njega pogodilo, meni je žao. On se njega očigledno nije odrekao, pa me sada pričom o čitulji Aliji Izetbegoviću, koja je odavno poznata, primitivno napada”, kaže Ljajić.
Ljajić kaže da je ponovno otvaranje priče o čitulji Aliji Izetbegoviću “nizak udarac Dačića” i da svi znaju kako je objavljena ta čitulja i da je on nije pisao. “Čim je izašla, ja sam se ogradio od teksta koji je stajao u njoj. Nisam ja napisao “dragi predsedniče”, već moj prijatelj iz “Avaza”, koji je samo prepisao susednu čitulju”, objašnjava Ljajić.
On podseća da je u SDA Alije Izetbegovića bio do početka devedesetih.
“Bio sam tamo dok je ta stranka postojala na teritoriji cele Jugoslavije, a kada se SFRJ raspala, izašao sam iz nje”, naveo je Ljajić.