Naslovna Vijesti Biznis Ljajić i Meral otvorili poslovni forum u Turskoj

Ljajić i Meral otvorili poslovni forum u Turskoj

00000rasim turska

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić i predsednik Konfederacije biznismena i industrijalaca Turske (TUSKON) Rizanur Meral otvorili su u Istanbulu poslovni forum na kome učestvuje više od 50 privrednika iz Turske i Srbije

 Ljajić i Meral dogovorili su se da krajem marta u Beograd dođe grupa od 30 privrednika i industrijalaca iz Turske, kojima će nadležne institucije Republike Srbije predstaviti potencijale neprivatizovanih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju u Srbiji, u cilju privlačenja novih turskih investicija u našu zemlju, navodi se u saopštenju.

Ljajić je ocenio da je dosadašnji nivo robne razmene i turskih investicija u Srbiji nedovoljan, s obzirom na mogućnosti obe privrede, i naglasio da je Srbija najpoželjnija destinacija za investiranje u regionu, uzimajući u obzir veličinu tržišta, državne podsticaje za strana ulaganja, koji se kreću od 4.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, kao i poreske olakšice za inostrane ulagače.

Na biznis forumu u Istanbulu predstavljene su mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije, proizvodnje automobila, mašinske industrije, proizvodnje tekstila i turizma, a tokom bilateralnih susreta privrednika dve zemlje ostvareni su i inicijalni poslovni kontakti.

TUSKON je najveće poslovno udruženje u Turskoj, koje okuplja više od 120.000 kompanija. Ministar se tokom boravka u Istanbulu sastao i sa Muratom Jalčintašom, predsednikom Trgovinske komore grada Istanbula, koja ima više od 350.000 članova i predstavlja trećinu turske privrede. Ljajić i Jalčintaš su razgovarali o mogućnostima zajedničkog organizovanja sajamskih manifestacija i intenziviranju saradnje između srpskih i turskih privrednih komora.

 

Exit mobile version