Ljajić i Devenport pustili digitalni signal

ljajic i devenport pustili digitalni signal

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić pustio je u četvrtak u rad signal proširene inicijalne mreže procesa digitalizacije na Avalskom tornju u Beogradu.

 Ljajić je ocenio da je ovo veliki dan za proces digitalizacije u zemlji i izrazio očekivanje da će proces digitalizacije biti završen do kraja 2015. godine.

“Uspeli smo da sve prepreke otklonimo i ovo je najracionalniji, najkraći i najekonomičniji put da proces digitalizacije završimo ne samo do predviđenog roka 17. juna 2015. godine već, ako ovom dinamikom budemo radili, do kraja iduće godine”, rekao je Ljajić.

On je Naveo da je preostalo da se obezbede finansijska sredstva za opremu preostalih lokacija za digitalizaciju, za šta su, kako je rekao, zainteresovane najveće svetske kompanije u ovoj oblasti, kao i da se usvoje dva zakona iz oblasti medija, zakon o elektronskim medijima i o javnim servisima, koji su pravni osnov za završetak digitalizacije.

Ljajić je rekao da je za završetak digitalizacije potrebno oko 35 miliona evra, a ne, kako je ranije planirano, 75 miliona.

Zahvalio je Evropskoj komisiji na finansijskoj, ali i političkoj i moralnoj podršci.

“Digitalizacija je važna za građane, jer će imati bolji kvalitet slike i tona, a država će biti na dobiti jer prihodi od prodaje digitalnih dividendi mogu biti od 70 do 100 miliona evra”, istakao je Ljajić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji  Majkl Devenport je istakao da je napraviljen veliki pomak u procesu digitalizacije, podsetivši da EU pomaže zemlju u ovom procesu još od 2010. godine.

Davenport je rekao da Evropska unija podržava Srbiju u procesu prelaska na digitalno emitovanje i podsetio da je od januara 2010. godine podrška EU iznosila više od 10 miliona evra, od čega osam miliona za kupovinu opreme.

Prema njegovim rečima, ovaj sektor je veoma važan i za EU, jer je 17. jun 2015. godine krajnji rok za potpuni prelazak na digitalno TV emitovanje i u Evropskoj uniji.

“Meseci pred nama biće ključni za Vladu Srbije da preduzme sve neophodne mere da ovaj proces uspešno okonča”, istakao je Davenport.

Poručio je da je rad na nacrtu zakona o elektronskim medijima od ključnog značaja za proces digitalizacije.

 

Izvor : rtvnp

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO