Ljajić: Da je puč uspeo, izbio bi građanski rat sa nesagledivim posledicama u Turskoj!

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić gostovao je u Jutarnjem programu TV Pink i tom prilikom komentarisao dešavanja u Turskoj gde je nedavno neuspeo pokušaj državnog udara i gde je pre dva dana uvedeno vanredno stanje. On je komentarisao spekulacije o tome ko je odgovoran za organizaciju puča.
-Imam Fetulah Gulen i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan su nekada bili prijatelji, Gulen mu je pomogao da dođe na vlast, a nakon toga je shvatio da su oni konkurenti. Nema govora o tome da je Erdogan sam organizovao puč, ali svakako je sada u poziciji da mu ovakvo stanje odgovara i dobio je velika ovlašćenja. Da je puč uspeo, izbio bi građanski rat sa nesagledivim posledicama u Turskoj. Obaveštajne službe su, na dan puča, tek oko četiri sata popodne obavestile turskog predsednika da se nešto dešava jer je primećeno pomeranje nekih jedinica – rekao je Ljajić.

On je objasnio kakva je situacija za naše turiste koji žele da letuju u Turskoj.
– Oko 180.000 građana Srbije letuje u Turskoj u jednoj sezoni. Moj posao nije da im savetujem ni da letuju ni da ne letuju tamo. Naš posao je da im obezbedimo zaštitu, da ih posavetujemo. Oko 2.500 naših turista trenutno boravi tamo, ali i po uvođenju vanrednog stanja ima jako malo otkazivanja aranžmana. Bezbednost je ista kao i pre uvođenja vanrednih mera, ništa se u tom pogledu nije promenilo. Turisti imaju pravo na 95% povraćaja novca – rekao je ministar koji dodaje da je potražnja za aranžmanima bila velika čak i juče, dan nakon uvođenja vandrednog stanja u Turskoj.

Ljajić je govorio i o letovanju u Srbiji i projektu koji je srpska vlada pokrenula prošle godine podelom vaučera za jeftinije letovanje u zemlji.
-Mislim da će ovo biti odlična godina za domaći turizam, beležimo 13% rast broja turista, 36.000 vaučera je podeljeno, ostalo je još 10.000. Pozivam sve one koji to žele da se prijave, jer se bojim da će vaučeri biti podeljeni i pre kraja sezone – poručio je ministar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO