LISTA VAKAT JE TRAŽI POSMATRAČE OEBSA ZA IZBORE ZA NACIONALNI SAVET! Vlast u Beogradu favorizuje listu Zukorlića!

NOVI PAZAR – Lista VAKAT JE – Prof. Dr. SAIT KAČAPOR je uputila pismo misiji OEBS u Srbiji sa pozivom da se upute posmatrači koji će prati izbore za nacionalni savjet Bošnjačke nacionalne manjine. Kao razlog su navedeni brojni primjeri brutalnog miješanja Države u izborni proces, grubog kršenja demokratskih principa i favorizovanja liste okupljene oko Muamera Zukorlića.

Pismo prenosimo u cjelosti:
Misija OEBS u Srbiji
Šef misije Andrea Orizio
12. oktobar 2018. god.

Poštovani,
Lista VAKAT JE – Prof. Dr. SAIT KAČAPOR je jedna od tri liste koje učestvuju u izborima za nacionalni savjet Bošnjačke nacionalne manjine. Sam izborni proces se za sada odvija u jednoj izuzetno napetoj atmosferi, a tenzije rastu iz dana u dan. Naime, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu na čijem čelu je ministar Branko Ružić, kao i Republička izborna komisija i njen predsjednik Vladimir Dimitrijević se na najgrublji način miješaju u sami izborni proces, favorizujući jednu od proglašenih listi, i to na sljedeći način:

– Lista okupljena oko Zukorlića ima poseban tretman u RIK-u. Na sastanku Republičke izborne komisije 11. novembra Zukorlićeva lista je dobila poseban tretman u suprotnosti sa zakonom i pravilnikom o radu RIK-a. Naime, u radnim tijelima zaduženim za sprovođenje izbora su imenovani funkcioneri stranke SPP, čiji je on predsjednik. To nas stavlja u izuzetno neravnopravan položaj, jer su sada radna tijela sačinjena od, jednim dijelom Zukorlićevih članova, a drugim dijelom od uposlenika lokalnih samouprava. Druge dvije proglašene liste nisu u mogućnosti imenovati svoje članove. Skandalozno je i to da su članovi RIK-a kao opravdanje za ovakav postupak naveli da su nelegalno prikupljali podatke o upošljenicima lokalnih samouprava i ustanovili da su neki od njih podržali našu listu, te da zato nisu bili podobni.

– Lista okupljena oko Zukorlića ima nesmetan pristup medijima u Srbiji. Od raspisivanja izbora za nacionalne savjete Muamer Zukorlić je kao nosilac liste „Akademik Muamer Zukorlić – Muftija“ dobio brojne termine u medijima sa nacionalnom frekvencijom. Na pojedinim medijima su mu bile posvećene kompletne emisije (PRVA, HAPPY, PINK), dok su drugi emitovali segmente u kojima je bio gost ili tema (O2, RTS). Štampani i elektronski mediji su objavili brojne članke koji Zukorliću donose značajnu prednost za predstojeće izbore. Sam Zukorlić je ove termine iskoristio da iznese niz optužbi i uvreda na račun ostalih proglašenih listi. Nama nije omogućeno ni da odgovorimo na te optužbe, a o predstavljanju svoga plana i programa da i ne govorimo.

– Listi okupljenoj oko Zukorlića su odobrena sredstva za izvođenje infrastrukturnih radova u Novom Pazaru. To je zasigurno najgrublji primjer miješanja države u izborni proces u Republici Srbiji u posljednjih 20 godina. Prosto je neshvatljivo da država uopšte ima svoga favorita, a zatim i da ga ovako bezobzirno podržava van svih zakona i pravila. Otvoreno je pitanje kakve veze ima infrastruktura sa nacionalnim savjetima čija je funkcija definisana Zakonom, te se sam po sebi nameće zaključak da je razlog ovome pokušaj da se podigne jako slab rejting Zukorliću, pa makar i po cijenu urušavanja ustanove koja je zadužena da se brine o Bošnjačkoj zajednici. Ovu činjenicu je potvrdio i sam Zukorlić na konferenciji za novinare od 10. oktobra 2018. godine, gdje je izjavio da je dobio sredstva od najviših državnih organa za asfaltiranje 20 ulica na teritoriji grada Novog Pazara, kao i da očekuje da mu se odobre sredstva i za ostale opštine u Sandžaku.

Sve gore navedeno navodi na jasan zaključak: Država ima za cilj da u nacionalnom savjetu Bošnjačke nacionalne manjine instalira Zukorlića kao svoga kandidata i na taj način preuzme upravljanje nacionalnim savjetom. Ove aktivnosti ugrožavaju regularnost samog izbornog procesa, unose nemir među Bošnjacima i izazivaju tenzije između Bošnjačke nacionalne manjine i većinskog naroda. Ovako grubo i otvoreno miješanje Države je dodatno uzburkalo strasti i situacija prijeti da se otme kontroli. Bošnjaci žele jednak tretman sa svim ostalim građanima Srbije, ne želimo da imamo status protektorata i da se pitanja od životnog značaja za našu zajednicu rješavaju dekretima i depešama iz Beograda na koje mi nemamo utjecaja.

Stoga Vas pozivamo da se uključite u izborni proces, pošaljete Vaše posmatrače na taj način omogućite očuvanju demokratskih vrijednosti u Srbiji. Bošnjaci su narod koji cijeni svoju Evropsku kulturu, historiju i tradiciju. Te vrijednosti su na udaru, možda najtežem od vremena režima Slobodana Miloševića, te smo prinuđeni da Vam se obratimo za pomoć u zaštiti našeg prava na slobudu izbora i demokratiju.

S’ poštovanjem
Esad Rahić
Zastupnik liste VAKAT JE – Prof. Dr. SAIT KAČAPOR

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO