Lista nacionalnih zajednica-Emir Elfić predala listi RIK-u

Novi Pazar-Lista nacionalnih zajednica- Emir Elfić koju čini pet manjinskih političkih partija – Bošnjačka demokratska zajednica-BDZ, Demokratska zajednica Hrvata, Mađarski pokret nade, Građanski savez Mađara i Stranka mađarskog jedinstva predala je Republičkoj izbornoj komisiji-RIK listu sa 36 kandidata koje je svojim potpisom podržalo 11 461 glasač.

Pored Liste nacionalnih zajednica-Emir Elfić kandidaturu RIK posljednjeg dana predviđenog roka predale su Partija za demokratsko delovanje – Riza Haljimi i Crnogorska partija.

Elfić i Haljimi saglasni su da je bilo teško prikupiti potrebne potpise i istakli da bi trebalo mjenjati izborno zakonodavstvo koje propisuje da i stranke nacionalnih manjina moraju da sakupe najmanje 10.000 potpisa.

Emir Elfić, koji je bio poslanik u prethodnom mandatu, kazao je Tanjugu da očekuje da u novom skupštinskom sazivu ima tri poslanika i da će nastaviti da zastupa, kako je podvukao, već prepoznatljivu političku borbu za prava nacionalnih zajednica u Srbiji.

“Želimo da damo doprinos razvoju zemlje u cjelini jer smatramo da ako uspjemo da napravimo dinamičan državni sistem, da kroz političku integraciju i nacionalne manjine mogu da ostvare prava koja nemaju u ovom trenutku. Zalažemo sa za evrointegracije i nekompromisnu borbu protiv korupcije”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko uđe u Parlament koalicija će se zalagati da nacionalni savjeti nacionalnih zajednica budu funkcionalniji, kao i za izmjene određenih zakona, propisa i procedura, među kojima i onih koji se odnose na izborni proces.
“Nije isto za nacionalnu stranku da prikupi 10.000 potpisa kao što mogu vodeće, velike stranke u zemlji. To je velika nepravda a dokaz je to što listu predajemo u poslednji čas”, poručio je Elfić.

Sa njim je saglasan Haljimi, koji je rekao da je bilo “veoma naporno prikupiti dovoljno potpisa, posebno što je bio ograničen na dve opštine”.

On je dodao da je u tome imao pomoć stranaka koje djeluju u Sandžaku i da se nada da su svi potpisi podrške tehnički ispravni, pošto, kako je ocjenio, politički svakako jesu.
“Nadam se da će potpisi sutra biti potvrđeni da bi mogli konačno da vodimo intenzivniju kampanju, jer smo do sada bili preokupirani prikupljanjem potpisa”, objasnio je Haljimi.

U ponoć je istekao rok za predaju kandidatura strankama i koalicijama koje žele da učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima, 16. marta.

Republička izborna komisija je do sad proglasila 12 lista a zbirnu izbornu listu utvrdiće najkasnije 5. marta, kada će ona biti objavljena i u “Službenom glasniku”.

Izvor: TANJUG

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO