LIMFOM: Rano otkriven uspešno se leči

KOD oko 1.200 osoba godišnje ispostavi se da je uzrok blago povišene telesne temperature rak limfnog tkiva, koji je po učestalosti sedmi malignitet na svetu, i ima više od 80 podtipova.

U početnoj fazi limfom ima dobu prognozu, i zato je važno da se otkrije na vreme, upozorili su stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv limfoma.

Docent dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije i predsednik Srpske limfomske grupe, kaže da su osim blage temperature prvi simptomi koji ukazuju na rak limfnog tkiva uvećanje limfnih žlezda, promena u apetitu, gubitak na telesnoj težini, stalno kašljucanje i glavobolje:

– Kada se sa limfnog tkiva proširi i na druge organe, limfom ima nešto lošiju prognozu, ali se kod većine pacijenata uspešno leči ako se otkrije u ranoj fazi – kaže dr Antić. – Da bi se dokazalo postojanje limfoma, rade se posebne analize. Kod klasičnog limfoma radimo biopsiju limfnih žlezda, a ukoliko sumnjamo na hroničnu limfocitnu leukemiju koja osim što napada limfno tkivo napada i samu krv, onda radimo specifične analize krvne slike.

Pacijenti oboleli od limfoma primaju terapiju u bolničkim uslovima i bez obzira na epidemiju virusa korona, većini je, tvrde lekari, bilo omogućeno da je pravovremeno dobije.

– Oboleli od limfoma su, kao i svi drugi hronični bolesnici, dodatno ugroženi od kovida – kaže Maja Kocić, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma (LIPA). – Zato smo putem sajta našeg udruženja omogućili savetovanje sa hematologom elektronskim putem. Zahvaljujući dobroj organizaciji vrlo mali broj pacijenata je imao kašnjenja ili odlaganje u terapijama.

Izvor: Novisti

Foto: Depositphotos

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO