Sa zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska 1440. godina, u našem narodu jos uvjek slabo praktikovan blagdan.Kada bi javne ličnosti češće promovisale zaboravljene praznike, onda bi slavlje postalo uobičajena prakasa i kod naroda.

Još uvjek je u našem narodu “stid” da se baštine svi nacionalni praznici, zato što je dugo vremena u socijalizmu trajala negativna kampanje protiv bošnjačke kulture i tradicije.

Bošnjaci su za razliku od ostalih naroda bili izloženi još dodatnim teretom, konstantnoj promociji anacionalne politike. Uspješan gubitak nacionalnog indetiteta makar kod jednog naroda, u ovom slučaju Bošnjaka, bi nesmetano dovela do stanja sprovođenja anacionalne politike u cijeloj SFRJ i na ostalim narodima, sve u cilju stvaranja vjestačke nacije JUGOSLOVEN.

U tom teškom vremenu pritisaka na naš narod, jedina svjetla tačku su naše vjerske vođe, koji su ujedno i čuvari nacionalnog indetiteta. Jedan od čuvara nacionalnog indetiteta je i Jakub ef. Memić, pisac prve zbirke hadisa u Sandžaku. Njegov unuk, Husein Memić, direktor Doma kulture u Novom Pazaru je u sklopu svojih ovlasti, nastavio djedovim stopama, pa je adekvatno promovisao ovaj naš blagdan, i to poklonima djeci radnika Kulturnog centra, obilježio muslimansku Novu godinu,sa javnom porukom:
“Sa zalaskom sunca večeras nastupa Nova hidžretska 1440. godina. Svima koji slave neka je hajirli.”

1 KOMENTAR

  1. Allah da nagradi Belog Memića, ali mislim da nije razlog zaborava ovog praznika što neko ne želi da ga praznuje i obilježava, nego je razlog to što muslimani obilježavaju samo dva Bajrama, kako je to jasno u hadisu došlo. Pogledajte ljude oko vas koji se najviše drže vjere i koji i najmanje stvari iz naše lijepe vjere pokušavaju da praktikuju i vidjećete da hidžretsku godinu ne obilježavaju. Belom od srca želim da krene stopama rahmetli deda, uglednog alima i bogobojaznog roba. Selam

Comments are closed.