Naslovna Vijesti Politika Lideri Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije; Vučić: Jedni drugima...

Lideri Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije; Vučić: Jedni drugima možemo mnogo da pomognemo

lideri-zapadnog-balkana-o-ulaganjima-u-obnovljive-izvore-energije;-vucic:-jedni-drugima-mozemo-mnogo-da-pomognemo

Politika Vesti  Lideri Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije; Vučić: Jedni drugima možemo mnogo da pomognemo 17/11/202217/11/202226 Views Idemo na formiranje regionalnog tržišta, jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i samo zajednički možemo da obezbedimo budućnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon konferencije “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”. Zamenik ministra energetike Norveške Andreas Eriksen istakao je da zelena energija može da podstakne zelenu tranziciju u celom regionu.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da se nada kako će biti stvoreno regionalno tržište energenata, a predsedavajući Veću ministara BiH Zoran Tegeltija naveo je da je za rešavanja ovih problema potrebna regionalna saradnja. Cilj je da se krene u izgradnju novih energetskih objekata, naglasio je crnogorski premijer Dritan Abazović, dok je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao da je ovo prilika da razvijemo ovaj region kao mesto stvaranja zelene energije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je je za Srbiju ovo pitanje o kojem su danas razgovarali od ključnog značaja kako kratkoročno, tako i srednjeročno i dugoročno.

“Mi radimo sa Norvežanima i dobili smo od njih preporuke šta kao Srbija moramo da uradimo. Dobili smo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne prioritete. Ogroman je nivo investicija koje će morati da budu u energetiku, govorim o Srbiji samo u zavisnosti od izvora od 17 do 32 milijarde evra u godinama pred nama da bismo mogli da opstanemo i imamo dovoljno gasa, struje i nafte”, naglasio je Vučić.

Istakao je da će to biti novi razlog rasta, jer to je i jedna prilika uz sve probleme sa kojima se suočavamo.

“Ali, ono što su naši zaključci danas je da idemo na formiranje regionalnog tržišta i da pokušamo jedni drugima da pomažemo, jer ne možemo svi da imamo sve. Neki imamo višak struje u zimskom neki u letnjem periodu, neki imamo veće gasne kapacitete, neki će tek da prave svoje gasovode”, dodao je Vučić.

“Jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i samo zajednički možemo da obezbedimo budućnost”, poručio je predsednik Srbije.

Istakao je da ovo nije važno pitanje samo ove zime, već i za one koje nam predstoje. “Pitanje je kada i kako će se ratni sukobi okončati”, dodao je Vučić.

Ukazao je da su razgovarali i sa norveškim investitorima.

Poručio je da Srbiju čekaju velike i teške reforme i kroz naša javna preduzeća.

“Kao i 2014. godine kada smo imali finansijsko-fiskalne reforme, sada će nam biti potrebne tako teške reforme u energetskom sektoru. Moraćemo sebe da menjamo, da bismo mogli da napravimo sigurnu budućnost za našu zemlju”, zaključio je Vučić.

RTS/TANJUG

Foto:Tanjug

Podeli

Exit mobile version