Naslovna Featured Istaknuto Ličina o Arap Džamiji: “Sve su nam drugi napravili a mi samo...

Ličina o Arap Džamiji: “Sve su nam drugi napravili a mi samo rušimo”

Novi Pazar – Sarajevo – Na književnom Bookstan festivalu u Sarajevu je nastupio i ugledni sandžački pisac Refik Ličina, koji već duži niz godina živi u Švedskoj. Govoreći o svom novom romanu “Dalge” Ličina se osvrnuo i na aktuelna dešavanja oko Arap džamije u Novom Pazaru.

Ličina je jedan od rijetkih koji je otvoreno progovorio o ovoj temi, iako je primjetno da novopazarska intelektualna zajednica “glasno” šuti ili se bavi temama koje su vezane za tramvaje, ski centre, kladionice i sl. dok im pred očima nestaje jedan od simbola grada.

“Prije par dana čitam o jednoj Arap džamiji koju su Turci pravili. Inače, nama su sve drugi pravili a mi rušimo. Sad je to neko otkrio i kaže sad ćemo mi ovu ćeramidu da uklonimo i bolju Arap džamiju da namestimo i mi ćemo da je promijenimo. I mene to zaboli, ja sam u tom sokaku odrastao ja drugi nemam”, rekao je Ličina okupljenoj sarajevskoj publici.

On je rekao da se ne boji pisati jedino o sokacima u kojima je odrastao.

“Ja se ne bojim kad uzmem moj pelikan i kad pišem jer znam da o Bor džamiji i toj Arap džamiji ja znam najbolje napisati jer tu sam odrastao. Prije neku godinu, kod nas u Novom Pazaru, zapaljena je jedna kafana Granata. Nalazila se u divnoj vakufskoj kući. Kada je srpska vojska 1912. godine zauzela Novi Pazar zadnja granata je pala na tu kuću, gdje je bila neka turska komanda. Zato se ta kafana zvala Granata.

Ja sam svaki dan po najmanje tri puta prolazio pored te Granate. Ona je zapaljena jer sada Novi Pazar ima 120.000 stanovnika a grad može primiti samo 35.000. Tu ponestaje prostora i sve se ruši, da bi se napravio dućan ili kuća.

Oko te divne građevine u centru grada, gdje se može napravirti petnaestak dućana, svi se otimaju i opština i islamska zajenica. Meni je tu uništen jedan dio života, jedno sjećanje”, rekao je između ostalog Ličina.

Autor: Sandzackenovine

Exit mobile version