Libijska vojska napada Haftarove snage turskim kamikaza dronovima /VIDEO/

Uspjeh Libijske vojske protiv snaga Khalife Haftara u borbama oko Tripolija postignut je zahvaljujući presudnoj vojnoj pomoći Turske. Ta pomoć se najviše odnosi na bespilotne letjelice koje nanose velike gubitke Haftarovoj vojsci. 

Međutim, posebnu pažnju privlači upotreba dronova kamikaza. Naime, Turska pomaže Libijskoj vojsci korištenjem dronova kamikaza. Haftarovi borci su prije nekoliko dana oborili jedan od takvih dronova. 

Turska je prije dvije godine na polju tehnologije bespilotnih letjelica razvila kamikaza dronove koji se nazivaju i ”novim ratnicima Turske na nebu”.

Ovi kamikaza dronovi su jedan od najprivlačnijih proizvoda turske odbrambene industrije u posljednje vrijeme, počeli su zauzimati svoje mjesto u asimetričnom ratovanju.

Među kamikaza dronovima koji su postali dio Oružanih snaga Turske, nalaze se autonomna letjelica bombarder ”KARGU” sa rotirajućim krilima, letjelica bombarder ”ALPAGU” sa statičnim krilima, kao i letjelica sa rotirajućim krilima ”TOGAN” namijenjena istraživanju i nadzoru.

https://www.youtube.com/watch?v=oT7sSWBti1c

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO