Liban suočen s ‘jednom od najopasnijih faza’, izraelske kopnene snage nastavljaju napade (Uživo)

Izrael je poslao kopnene trupe u južni Liban, prkoseći globalnim pozivima na deeskalaciju.
Premijer Najib Mikati kaže da je Liban suočen s “jednom od najopasnijih faza u svojoj historiji”.

Foto: Baz Ratner / Tanjug/AP/Tenkovi
Izvor: Al Jazeera

(13:50)

Izraelske snage naišle na ‘žestoki otpor’ tokom kasnonoćne kopnene ofanzive

Ali Rizk, analitičar za sigurnost i politička pitanja sa sjedištem u Bejrutu, kaže da su izraelske trupe kasno sinoć pokušale “nadvladati” borce Hezbollaha u južnom Libanu, ali da su naišle na žestok otpor, zbog čega su bile prisiljene na povlačenje.

“Pričom u uspješnom ulasku na libanski teritorij, izraelska strana vodi propagandni rat. Dakle, ovo bi mogao biti dio izraelskog psihološkog rata, a ne bi bilo prvi put da pribjegavaju takvoj taktici”, rekao je Rizk za Al Jazeeru.

“Vidjet ćemo kako će se odvijati kopnena invazija. Ali – prema izvoru povezanim s Hezbollahom – Izraelci su u kasnim noćnim satima naišli na žestok otpor. Čini se da ovo neće biti laka bitka za Izrael, uprkos tome što je Hezbollah izgubio svog vođu i više vojne komandante”, dodao je.

(13:00)

Izraelski ministar odbrane izvijestio šefa Pentagona o napadu na Liban

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant kaže da je tokom noći razgovarao s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom o kopnenoj ofanzivi u južnom Libanu.

“Složili smo se oko važnosti demontiranja napadačke infrastrukture duž sjeverne granice kako bismo spriječili napade Hezbollaha na izraelske građane. Izvijestio sam državnog sekretara o lokaliziranim i ciljanim racijama… protiv ciljeva Hezbollaha,” rekao je Gallant.

“Također smo razgovarali o tekućim prijetnjama koje predstavljaju Iran i njegovi opunomoćenici u Iraku, Jemenu i Siriji. Naglasio je važnost položaja američkih snaga i interoperabilnost američkih i izraelskih odbrambenih sposobnosti.”

Spoke overnight with U.S. @SecDef about developments in the northern arena and the measures required to ensure the safe return of Israel’s northern communities to their homes. We agreed on the importance of dismantling attack infrastructure along the northern border to prevent…

— יואב גלנט – Yoav Gallant (@yoavgallant) October 1, 2024

 

(12:51)

Hezbollah negira da su izraelske trupe upale u Liban

Hezbollah negira da su izraelske snage prešle u južni Liban nakon što je Izrael saopćio da njegove snage izvode “ograničene” napade u tom području.

“Cionističke tvrdnje da su izraelske okupacijske snage ušle u Liban su lažne”, rekao je Al Jazeeri Muhammad Afif, dužnosnik Hezbollaha za odnose s medijima.

Dodao je da “još uvijek nije bilo direktnih kopnenih sukoba između Hezbollahovih boraca otpora i izraelskih okupacijskih snaga”.

“Naši borci su spremni da se suoče sa neprijateljskim snagama koje se usude ili pokušaju ući u Liban”, rekao je.

(12:44)

Kremlj izrazio zabrinutost zbog izraelskih napada na Liban

Kremlj je saopćio da je veoma zabrinut zbog izraelske vojne aktivnosti u Libanu i prijavljenog napada na Damask.

“Svjedoci da se neprijateljstavo geografski širi, što dodatno destabilizuje regiju i povećava napetosti. Te su napetosti destruktivne za regiju i okolna područja. I dalje smo veoma zabrinuti”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da je Moskva u stalnom kontaktu s Damaskom.

“Trenutno ne vidimo nikakve neposredne rizike, ali naravno da osuđujemo takve napade na suverene države”, rekao je Peskov.

 (12:38)

Izraelske snage pozvala stanovnike južnog Libana da se evakuišu

Izraelska vojska je izdala “hitno” upozorenje stanovnicima 25 sela u južnom Libanu da se odmah evakuišu.

“Izraelska vojska vam ne želi nauditi, a zbog svoje vlastite sigurnosti morate se odmah evakuisati iz svojih domova”, navedeno je u saopćenju objavljenom na društvenoj mreži X. “Očekuje se da će svaki dom kojeg Hezbollah koristi za vojne potrebe biti meta napada.”

Dodaje da bi stanovnici trebali odmah krenuti sjeverno od rijeke Awali.

“Budite oprezni, nije vam dozvoljeno da idete na jug. Odlazak na jug mogao bi dovesti vaš život u opasnost”, napisala je izraelska vojska. “Javit ćemo vam kada bude sigurno da se vratite kući.”

 (12:27)

Turska osudila izraelsku kopnenu ofanzivu u južnom Libanu

Kopnenom ofanzivom u Libanu, Izrael krši teritorijalni suverenitet zemlje, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Ovo je pokušaj nezakonite okupacije od strane Izraela, navodi, dodajući da operacija mora odmah završiti povlačenjem izraelskih snaga iz Libana.

Vijeće sigurnosti UN-a mora “uraditi sve što je potrebno” u skladu sa međunarodnim pravom, istaknuto je.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo izraelsku kopnenu ofanzivu u Libanu kao “nezakoniti pokušaj invazije”.

“Ovaj napad mora završiti što je prije moguće, a izraelski vojnici se moraju povući s libanskog teritorija”, navedeno je.

 (12:07)

Hezbollah preuzeo odgovornost za raketne napade na Izrael

Libanska grupa je saopćila da je lansirala salvu raketa “Fadi-4” na bazu Glilot u Tel Avivu, sjedište izraelske vojne obavještajne službe – jedinica 8200.

U saopćenju objavljenom na Telegramu navedeno je da je grupa također izvela napad na sjedište Mossada koje se nalazi u predgrađu Tel Aviva.

Izraelska vojska je ranije izvijestila o napadima, dodajući da je presrela neke od lansiranih raketa.

 (11:55 )

Swiss Air produžio obustavu letova za Bejrut i Tel Aviv

Swiss Air je saopćio da je produžio obustavu letova za Bejrut i Tel Aviv.

Slijedeći primjer svoje matične kompanije, njemačke aviokompanije Lufthansa, Swiss Air je saopćio da će obustaviti letove za i iz Bejruta do 30. novembra, a za i iz Tel Aviva do 31. oktobra.

 (11:53)

UN traži 400 miliona dolara za pomoć raseljenim Libancima

Libanski premijer i UN-ova humanitarna agencija pokrenuli su apel za pomoć civilima koji su pogođeni sukobom koji je eskalirao.

“Premijer Najib Mikati i humanitarni koordinator za Liban Imran Riza pokrenuli su apel za mobiliziranje hitnih resursa u iznosu od 426 miliona dolara za civile pogođene eskalirajućim sukobom i rezultirajućom humanitarnom krizom u Libanu”, objavila je UN-ova humanitarna agencija OCHA.

 (11:49)

Francuska šalje nosač helikoptera u istočni Mediteran

Francuski nosač helikoptera će u narednih nekoliko dana stići u istočni Mediteran, u slučaju da bude donesena odluka o evakuaciji stranih državljana iz Libana, saopćila je francuska vojska.

Zapadne nacije razmatrale su opcije sigurne evakuacije građana iz Libana u slučaju rata širokih razmjera.

Francuska, čijih se otprilike 20.000 građana nalazi u Libanu, poslala je svoj nosač helikoptera Dixmude iz pomorske luke Toulon u regiju.

 (11:36 GMT+2)

Izraelska vojska: Ciljat ćemo uporišta Hezbollaha duž granice

Izraelska kopnena ofanziva u južnom Libanu ciljat će baze Hezbollaha duž granice koje prijete Izraelu, saopćila je izraelska vojska, dodajući da ne vodi rat protiv libanskog naroda.

“Ovi lokalizirani kopneni napadi ciljat će uporišta Hezbollaha koja prijete izraelskim gradovima, kibucima i zajednicama duž naše granice”, rekao je glasnogovornik vojske kontraadmiral Daniel Hagari.

“Hezbolah je libanska sela koja se nalaze pored izraelskih pretvorio u vojne baze spremne za napad na Izrael”, dodao je.

 

(11:33 GMT+2)

U izraelskim napadima na Nablus ubijen još jedan Palestinac

Palestinsko ministarstvo zdravstva je saopćilo da je 33-godišnji Abdul Hakim Mamoun Abdul Hamid Shaheen ubijen iz vatrenog oružja u starom dijelu grada Nablusa.

Ministarstvo je ranije izvijestilo da je jedan muškarac ubijen, a jedan teško ranjen nakon što su ga upucali vojnici u izbjegličkom kampu Balata u Nablusu.

 (11:32 GMT+2)

Lufthansa produžila obustavu letova za Bejrut do 30. novembra

Njemačka aviokompanija Lufthansa je saopćila da je produžila obustavu letova za Bejrut i Tel Avivm navodeći “trenutnu situaciju na Bliskom istoku” kao razlog.

Letovi za Bejrut obustavljeni su do 30. novembra, dok su letovi za Tel Aviv otkazani do 31. oktobra, navedeno je u saopćenju.

Letovi za Teheran ostaju otkazani do 14. oktobra.

 (11:09 GMT+2)

Izraelska vojska tvrdi da je presrela rakete ispaljene iz Libana

Izraelska vojska je saopćila da je “određeni broj” raketa prešao na teritorij Izraela iz Libana i da su neke od njih presretnute.

Vojska u saopćenju navodi se da su u područjima Gush Dan, Sharon, Yarkon i Samaria u Izraelu aktivirana zračna upozorenja zbog neprijateljskih aviona.

Pojedinosti incidenta se ispituju, dodaje se.

Izraelski mediji su, pozivajući se na medicinske izvore, izvijestili da je u raketnom napadu na centralni Izrael ranjen muškarac u 50-im godinama.

 (11:06 GMT+2)

Izraelske snage ‘namjerno gađale’ medicinare u izbjegličkom kampu Balata

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) je saopćilo da su tri tehničara hitne medicinske pomoći ranjena bojevom municijom na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što su ih izraelski vojnici “namjerno gađali”.

Napad se dogodio uprkos prethodnoj koordinaciji Međunarodnog odbora Crvenog krsta, dok su pokušavali evakuisati žrtve iz izbjegličkog kampa Balata u Nablusu, naveo je PRCS na društvenoj mreži X.

Članovi Palestinskog Crvenog polumjeseca nose tijela dvojice kolega bolničara ubijenih u izraelskom napadu na Rafah, na jugu Gaze, u maju (Hatem Khaled / Reuters)

The post Liban suočen s ‘jednom od najopasnijih faza’, izraelske kopnene snage nastavljaju napade (Uživo) appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Liban suočen s ‘jednom od najopasnijih faza’, izraelske kopnene snage nastavljaju napade (Uživo) appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO