Naslovna Sandžak Novi Pazar Lekari jedne od najprestižnihijih klinika u Egiptu dolaze u Novi Pazar

Lekari jedne od najprestižnihijih klinika u Egiptu dolaze u Novi Pazar

lekari-jedne-od-najprestiznihijih-klinika-u-egiptu-dolaze-u-novi-pazar

Najverovatnije u maju u uzvratnu posetu lekarima iz Novog Pazara doćiće kolege iz jedne od najprestižnihijih klinika u Egiptu. Ovo je potvrdio direktor bolnice Wadi el Neel dr Hazim Kamis, u kojoj su nedelju dana boravili predstavnici Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) i Specijalne bolnice za mišićne i neuromišićne bolesti Novopazarska banja.

Lekari iz Novog Pazara koje je predvodio direktor ZZJZ dr Šefadil Spahić, obišli su gotovo sva odeljenja egipatske bolnice, razgovarali su sa svojim kolegama o savremenim trendovima u oblasti zdravstva i razmenili znanja i iskustva.

„Upoređujući ovu zdravstvenu ustanovu sa sličnim u Srbiji, to je nivo Vojno medicinske akademije. S tim što moram naglasiti da se ovde pridaje itekako velika pažnja saradnji sa drugim zdravstvenim centrima duž cele Evrope i da se ovde leče i hospitalizuju pacijenti iz cele Afrike“, objasnio je dr Spahić.

Novopazarskim lekarima domaćin je bio direktor klinike Wadi el Neel, lekar koji je jedan od svetski priznatih stručnjaka u oblasti lečenja bolesti srca.

„Ova poseta je veoma važna. Nadamo se da će od nje imati koristi i naša klinika, ali i lekari koji dolaze iz vaše zemlje. Verujem da ćemo uskoro doći kod vas i pomoći vašim lekarima u nekim komplikovanim poslovima. Nastavićemo saradnju, to je sigurno. Ova bolnica je veoma značajna, jer leči sve bolesti. Ovde su čak zastupljene komplikovane hirurške intervencije od transplantacije jetre, preko operacija srca do uspešne borbe sa dijabetesom. Ovde rade specijalisti za sve zdravstvene probleme“, kazao je dr Hazim Kamis.

Lekari iz Novog Pazara obišli su čuvene egipatske piramide i jedan od najavžnijih muzeja u Kairu. Posebno ih je zanimao razvoj medicine od praistorije do savremenog doba.

„Ovo je vrlo važna poseta što se tiče struke. Mnogo toga smo naučili. Nadamo se da ćemo nastaviti uspešnu saradnju. Uputili smo otvoreni poziv našim kolegama i zahvalnost ambasadoru Egipta u Srbiji“, istakao je dr Šefadil Spahić.

Novopazarski Zavod za javno zdravlje ima odličnu saradnju sa ambasadom Egipta u Srbiji Basselom Salahom. Zahvaljujući njoj realizuje se ovaj važan projekat razmene znanja i iskustava među lekarima dve zemlje.

„Svaki lekar iz naše delegacije poneo je dragocena znanja i iskustva iz Kaira. Podsetiću, da su uz dobre prostorne kapacitete i opremu, najvažniji stručan kadar i dobra organizacija“, naglasio je direktor ZZJZ u Novom Pazaru.

Pored dr Šefadila Spahića ZZJZ predstavlja i dr Fuad Ugljanin, a ispred Specijalne bolnice za lečenje progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti “Novopazarska banja” u Kairu borave direktorka dr Sonja Radetinac i načelnica bolnice i predsednica Stručnog saveta dr Saida Biševac.

Klinika “Wadi El Neel” osnovana je 1993. godine. U njoj se leče egipatski državnici, počev od predsednika Abdel Fataha al-Sisija, preko sportista i brojnih javnih ličnosti, do vojnih oficira i pripradnika bezbednosti, pa je pod posebnom prismotrom i zaštitom.

Exit mobile version