Naslovna Vijesti Lažno obrazloženje ostavke Krstića

Lažno obrazloženje ostavke Krstića

Beograd — Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je saopštio da je ministar finansija Lazar Krstić podneo ostavku zato što ga u Vladi Srbije niko ni za šta nije pitao.

Taj Pokret je konferenciju za novinare na kojoj je Krstić u subotu saopštio da podnosi ostavku, nazvao “pozorišnom predstavom i pretećim prenemaganjem premijera”, a za odlazećeg ministra da je izneo “tragikomično obrazloženje ostavke”.

“Niko zdrave pameti ne bi predlagao kombinovano smanjenje penzija za 20 odsto (900 miliona evra), smanjenje plata u javnom sektoru za 15 odsto (800 miliona evra), povećanje cene struje za 30 odsto (500 miliona evra) i otpuštanje 160.000 zaposlenih u javnom sektoru (1,5 milijarde evra)”, navodi Radulovićev pokret u saopštenju uz ocenu da bi takav ekonomski plan koji je izneo Krstić, godišnje koštao više od 3,5 milijardi evra.

Pokret smatra da je pravi razlog ostavke ministra finansija, taj što ga “niko ništa ne pita”, a “da ga premijer i kabinetski tim teraju da učestvuje u štetnim tajnim ugovorima – od nastavka pljačkaške privatizacije, prodaje Telekoma, Aerodroma, Lutrije, EPS-a, RTB Bor, do arapskih poslova sa Etihadom, Beograda na vodi i poklanjanja zemljišta u opštini Kula Al Ravafedu”.

U saopštenju se ukazuje da ne treba smanjivati penzije i plate, niti prodavati Telekom, Aerodrom Beograd, Lutriju, EPS i RTB Bor.

Radulovićev pokret navodi da treba ukinuti nepotrebne agencije, otpustiti partijski zaposlen višak iz javnog sektora, koji ništa ne radi, a prima “deluks socijalnu pomoć”, treba ukinuti subvencije, raskinuti tajne ugovore i “otpustiti nesposobne ministre i gradonačelnike s kupljenim diplomama i doktoratima”.

Od tako nastalih ušteda treba napraviti univerzalan sistem socijalne zaštite za sve gradjane bez prihoda, overiti zdravstvene knjižice i povezati radni staž. “Nije posao gradjana da naplaćuju doprinose. To je posao države”, uakzuje Pokret.

Treba smanjiti poreze i doprinose za trećinu i uvesti progresivan poreski sistem, te ukoliko bi se to sve uradilo, ne bi bilo potrebe za smanjenjem penzija i plata, već bi nakon godinu dana nastale pretpostavke za njihov rast, naglašava Pokret “Dosta je bilo”.

“Aleksandar Vučić uništava Srbiju. U svakom pogledu. On je nastavljač katastrofalne ekonomske politike Mladjana Dinkića, usavršitelj katastrofalne medijske i pravosudne politike Borisa Tadića”, piše u saopštenju.

Pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” ocenjuje i da je Vučić “lažni borac protiv korupcije” jer se “lažno predstavio kao neko ko će procesuirati 24 sporne pljačkaške privatizacije” što se, smatra Pokret, neće desiti.

“Reč Aleksandra Vučića ništa ne vredi” je će “on reći sve što misli da želite da čujete. Čovek koji najavljuje najave. On govori upravo suprotno od onoga što misli i onoga kako jeste i nema nikakav problem s tim”, dok “nažalost, mi imamo”, piše na kraju saopštenja pokreta bivšeg ministra privrede.

Izvor: B92

Exit mobile version