Lavrov: Rusija neće dozvoliti da se zataškaju eksplozije na Severnom toku

Foto:Tanjug/AP/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry NJU DELHI – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Rusija nastaviti da insistira na istrazi o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, i “neće dozvoliti da se stvar zataška, kako Zapad pokušava”.

Lavrov je naglasio da je Kina, zajedno sa Rusijom, tražila na sastanku G20 da se uključi paragraf o Severnom toku u završnoj deklaraciji, preneo je TAS S.

“Što se tiče Severnog toka 1 i 2, Kina je, zajedno sa nama, govorila o ubacivanju važnog paragrafa u deklaraciji, što se, kako znate, nije desilo. Suštinski, Kina i Rusija su pokušavale da urade to. Većina učesnika G20 je izrazila razumevanje i spremnost da se slože da se takva odredba uključi u deklaraciju. Međutim, sećate se kako je Zapad reagovao na otkrića koje je objavio Simor Herš? Bili su nervozni i odmah su nakon publikacije govorili da su to ‘besmislice’ i da ‘uopšte neće ni da pričaju o tome'”, rekao je Lavrov.

On je dodao da, prema njegovom mišljenju, stvar je jasna i da će insistirati da se stvar istera do kraja i da ne da Zapadu da se stvari zataškaju.

Lavrov je rekao da je Velika Britanija zauzela isti stav kada je reč o incidentu u engleskom gradu Solzberiju, kada je odbila da Moskvi da rezultate testa i ostale informacije koje je tražila.

Istraživački novinar Simor Herš je tvrdio, pozivajući se na obaveštajne izvore, da SAD i Norveška stoje iza eksplozija gasovoda u septembru 2022. godine.

Vašington je negirao umešanost u eksplozije, nazivajući objavu novinara izmišljotinom.

U Solzberiju, u martu 2018. godine, došlo je do trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, a London je tvrdio da iza napada stoji Rusija, što je Moskva demantovala i tražila dokaze.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO