Lavić za RTV o knjizi ”Diskurs o bosanstvu”

Gostujući u programu RTV Novi Pazar autor knjige ”Diskurs o bosanstvu” profesor Senadin Lavić kazao je da je pravi trenutak da se promislli i napiše delo koje će dati odgovore na pitanja kako izaći iz etničkog definisanja politike i narodnjačkog, pučkog definisanja, s obzirom da je, kako naglašava, u poslednjih 30 godina na ovim prostorima prevladao etnički diskurs koji je definisao politiku država bivše Jugoslavije.

”Ja sam u ovoj knjizi ponudio jedan koncept koji nazivam bosanski nacionalni identitet i odnosi se na sve građane Bosne i Hercegovine, a podrazumeva da politika treba da bude državnička i da se ova pitanja etničkog idenitita rešavaju na nekom kulturnom nivou ili autonimija u jeziku, veri i drugima, odnosno u poštovanju kolektivnih ljudskih prava koja su u čitavoj Evropi određena” objašnjava Lavić.

Ideja je stvaranje građanskih republika na Balkanu u kojima će, naglašava, najveća vrednost biti građanin, a da njihovi identiteti budu u harmoničnom odnosu, te razvijanje svesti o jedinstvu ljudi i pojedinačno čoveka.

Delo profesora Fakulteta političkih nauka i bivšeg dugogodišnjeg predsednika BZK ’’Preporod”, rezultat je višegodišnjih istraživanja, ispitivanja, analiza, deskripcija i empirijskih suočavanja sa istorijskom stvarnošću današnje Bosne.

”Dakle primarno je bilo da kroz istriju postoji nešto što se zove Bosna, već 1.000 godina, da ona ima svoju istoriju, svoj politički, kulturni, ekonomski, diplomatski, odnosno državnički identitet. Pomenuli smo bana Kulina kao inspiraciju za nastanak dela, a on je samo jedan od vladara koji je doprineo identitu te države. Danas treba to vratiti u svest ljudi, na jedan  racionalna način, bez mitomanskih narativa i pokušati ostvariti jednu novu identitetnu strukturu koja će na ovom prostoru stvoriti građanska društva u kojima će pojedinac biti vrhovna vrednost” kazao je Lavić.

Promocija knjige ”Diskurs o bosanstvu” profesora Senadina Lavića biće održana večeras na platou ispred Narodne biblioteke Dositej Obradović u Novom Pazaru. Organizatori promocije koja počinje od 19 i 30 su biblioteka i Kulturni centar Novi Pazar.

 

Razgovarala: Senada Kalić

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO