Laurent Fabius: Boko Haram je zločinačka organizacija koja nema veze sa vjerom

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius upozorio da je teroristička organizacija Boko Haram „krajnje opasna organizacija“ i da njeni militanti čine zločine koji nemaju nikakve veze sa vjerom.

U okviru turneje po afričkim zemljama i razgovora o borbi protiv Boko Harama, Fabius je nakon Čada i Kameruna, doputovao u posjetu Nigeru.

Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Nigera Bazumom Mohammedom, Fabius je pozvao na veće mjere prevencije kako bi se spriječila organizacija Boko Haram u teroritičkim aktivnostima i kidnapovanjima ljudi koja radi isključivo radi ostvarivanja finansijske zarade.

Ističući kako vlasti Nigera, Čada i Kameruna čine mnogo u borbi protiv Boko Harama, Fabius je kazao da međunarodna zajednica to mora prepoznati i cijeniti. Dodao je da Francuska podržava njihove napore u toj borbi i da će kao stalna članica Vijeća sigurnosti podržati i sve inicijative Afričke unije u tom pravcu.

Ukazujući na činjenicu da je Boko Haram nastao i da je najjači u Nigeriji, Fabius je kazao da i od vlasti Nigerije očekuju odlučniju i efikasniju borbu.

Ministar vanjskih poslova Nigera Mohammed je istakao da su vlasti te afričke zemlje uložile velike napore u jačanju sopstvenih odbrambenih kapaciteta, ali da do sada nisu slali vojsku da interveniše u susjednoj Nigeriji.

Šef francuske diplomatije ranije je posjetio Kamerun i podržao njegove vlasti u borbi protiv Boko Harama, ali i jasno poručio da Francuska ne namjerava vojno intervenirati u tom dijelu Crnog kontinenta. On se sastao sa predsjednikom Kameruna Paulom Biyom i tom prilikom kazao da Francuska podržava svoje prijateljske zemlje, ali da neće direktno ulaziti u borbe protiv terorista.

Sandzakhaber / izvor: Anadolu Agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO