Naslovna Vijesti Hronika Lalić: Klan Belivuka planirao likvidaciju predsednika Srbije

Lalić: Klan Belivuka planirao likvidaciju predsednika Srbije

lalic:-klan-belivuka-planirao-likvidaciju-predsednika-srbije

BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izlaganjem okrivljenog svedoka Srđana Lalića nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Pored ostalog, Lalić je rekao da su pripadnici Belivukove i Miljkovićeve grupe kao najveću pretnju videli predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiju likvidaciju su i planirali.

Lalić je ispričao sudu da je od ostalih pripadnika grupe čuo da je Radoje Zvicer, vođa Kavačkog klana, čiji je ogranak činila grupa Belivuk-Miljković, poslao pet miliona evra kako bi se svgnula aktuelna vlast u Srbiji i postavila neka koja bi radila u korist klana.

Reagujući na Lalićevo jučerašnje izlaganje, u kojem je direktno optuživao vođe i pripadnike grupe za niz ubistava sa i izvan optužnice, Miljković je na početku današnjeg suđenja rekao sudu da je Lalićev iskaz u potpunosti neistinit i naučen napamet.

Tvrdio je da je svedok okrivljeni sve vreme gledao u pod i da je saučešće porodicima izjavio, iako oni nisu bili prisutni u sudnici.

Lalić je današnje izlaganje započeo pričajući o ubistvu Gorana Veličkovića, opišivajući gde je stajala mašina za mlevenje mesa i navodeći da je tada prvi put video proces uklanjanja tela Veličkovića.

Okrivljeni-saradnik je govorio i o detaljima likvidacije Nikole Mitića, jer je prema saznanjima grupe, navodno radio za Škaljarski klan i pratio Belivuka i Miljkovića, zbog čega su ga oteli i ubili.

Lalić je otkrio i da su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića “držali više od dva meseca” u životu Crnogorca, Mila Radulovića zvanog Kapetan, kojeg su namamili u jednu kuću u Crnoj Gori, kao i da su ubili Adisa Spahića i Damira Hodžića, koji su tog dana došli sa Radulovićem.

Takođe je ispričao da su Belivuk i Miljković, dok su boravili u Crnoj Gori, naložili pripadnicima grupe da otmu Lazara Vukićevića, koga su doveli u kuću u Ritopeku, gde su ga “toliko mučili da je on preminuo od zadobijenih povreda”.

Dalje je Lalić detaljno opisao na koji način je namamljen Zdravko Radojević, koji je kasnije takođe ubijen u Ritopeku.

Tokom izlaganja više puta je pomenuo da je pripadnicima grupe njihov advokat Dejan Lazarevih, pre nego što je i sam uhapšen u aprilu ove godine, dao jednu kuću u Lisičjem potoku na korišćenje.

Lalić je posvedočio i da je Milan Ljepoja, nakon što je otet, priznao da je učestvovao u planiranju pokušaja ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini, a nakon što je otključao svoj kriptovani telefon i dao još neke informacije klanu, Ljepoja je, prema rečima Lalića, ubijen.

Pored ubistava, Lalić je pričao i o oružju, ali i o trgovini drogom, pa je pomenuo da je lično on bio u kontaktu sa Zvicerom i da je sa njim radio posao sa drogom.

Lalić se osvrnuo i na ubistvo Aleksandra Šarca u beogradskom TC ””Ušće”” i rekao da je Miljković učestvovao u tom ubistvu i dao instrukcije Lazaru Iliću, uhapšen za taj zločin, gde i kada treba da likvidira Šarca.

Pomenuo je da su Mila Radulovića Kapetana ubili ljudi Radoja Zvicera u Istanbulu, dok su, kako je naveo, ””nekog muškarca čiji je nadimak bio Joka”” u Španiji takođe ubili pripadnici Kavačkog klana.

Lalić je rekao da je Miloš Peruničić isto ubijen po nalogu ovog klana u Marbelji, a izvršioci su bili Nemanja Simić zvani Simke i Duško kojeg je Lalić opisao kao izrazito visokog momka.

Okrivljeni svedok će svoje izlaganje nastaviti u četvrtak, za kada je najavio da će pričati o kriptovanoj aplikaciji “Skaj”, nakon čega će mu pitanja postavljati sud, tužilaštvo, advokati i okrivljeni pripadnici grupe.

Lalić se nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu zatvora od 18 godina priča o krivičnim delima ove kriminalne grupe.

Tanjug

Exit mobile version