Naslovna Featured Istaknuto Lakićević: Do juna osnivanje Uprave za podsticanje energetske efikasnosti

Lakićević: Do juna osnivanje Uprave za podsticanje energetske efikasnosti

lakicevic:-do-juna-osnivanje-uprave-za-podsticanje-energetske-efikasnosti

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević rekao je danas da će do juna biti formirana Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja će biti ključna institucija za podršku gradjanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.
“Dugo se čekalo na donošenje zakona koji će na pravi način urediti oblast rudarstva i geoloških istraživanja, energetike, energetske efikasnosti i radionalne upotrebe energije i obnovljivih izvora energije”, rekao je Lakićević, a prenelo ministarstvo.

On je rekao da su pripremljeni novi zakoni koji će zakonodavno urediti kompletnu oblast i uskladiti je sa svim direktivama Evropske unije, ali da su pre sveta okrenuti pre gradjanima koji od njih treba da imaju najviše koristi.

“Novi zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije gradjanima će omogućiti, izmedju ostalog, da zamene prozore i vrata odnosno spoljnu izolaciju na zgradama, urade izolaciju krovova i sisteme grejanja”, ponovio je Lakićević.

On je podsetio da je tim zakonom predvidjeno formiranje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u junu, a biće omogućen i lakši put gradjanima da sami proizvode električnu energiju i na taj način smanje račune.

Državni sekretar je posebno istakao da je uloga Uprave da pomogne gradjanima da zamene vrata i prozore, izolacione fasade i grejne sisteme, time što će se zajedno sa lokalnom samoupravom finansirati do 50 odsto troškova.

“Postupak će se biti jednostavan za gradjane, a aktivnosti će se realizovati u saradnji sa lokalnim samoupravama i putem javnog poziva”, rekao je Lakićević.

On je dodao da je u planu nastavak sufinansiranja projekata energetske sanacije javnih objekata i modernizacije javnog osvetljenja, a posle formiranja Uprave biće proširene i na javne zgrade i ustanove.

Izvor: Beta

Exit mobile version