Naslovna COVID 19 Lađević: Teško je, mnogo pacijenata i obolelih lekara

Lađević: Teško je, mnogo pacijenata i obolelih lekara

ladjevic:-tesko-je,-mnogo-pacijenata-i-obolelih-lekara

BEOGRAD – Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju Klinickog centra Srbije, Nebojša Lađević, izjavio je danas da je treći talas epidemije korona virusa najteži, jer ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika, uz najveći broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata.

“Već smo umorni jer sve ovo i dugo traje, a sada imamo i najveći broj zaraženih i hospitalizovanih. Nadu daju svi oni koji ne odustaju u svom radu i koji i dalje idu u svoju smenu u pola dana i pola noći. Hvala svima onima koji rade u zrdavstvenom sistemu Srbije, od kovid ambulante do inteznive nege”, rekao je Lađević za “Blic”.

S obzirom na to da je ovaj treći talas epidemije toliko jak, sa mnogo obolelih, kaže on, bez kapaciteta novootvorene bolnice u Batajnici teško da bi pacijenti imali gde da se kvalitetno smeste.

Klinička slika pacijenata u toj bolnici je, objašnjava, različita, uglavnom su to oni s umereno teškom i teskom kliničkom slikom.

“Veoma brzo se napunio ovaj objekat bolnice, gde već imamo 390 pacijanata u poluintezivnoj nezi i 68 na različitim tipovima mehaničke ventilacije u intezivoj nezi”, rekao je Lađević.

Kako kaže, neko ko dospe na respirator znači da je pre toga već bio u kritičnom zdravstvenom stanju jer mu je poslednja šansa da preživi primena mehaničke ventilacije.

“Samim tim i šanse za preživljavanje se smanjuju. Kod ove bolesti u najizraženijim formama kod pacijenata na mehanickoj ventilaciji šanse za preživljavanje se kreću od 30 do 40 odsto”, rekao je on.

Lađević je naglasio da se naš zdravstveni sistem pokazao kao neverovatno fleksibilan i lako prilagodljiv.

indeksonline.rs

Exit mobile version