Naslovna Zabava Zanimljivosti Kur'an prenesen na slikarsko platno

Kur'an prenesen na slikarsko platno

kuran-prenesen-na-slikarsko-platno

U izložbenom salonu u palati Dolmabahče u Istanbulu izložen je Kur’an ispisan uljanim bojama na slikarskom platnu, koji će svi zainteresirani moći vidjeti do 30. juna.

Turski slikar Ziya Buyuk, nakon rada od jednu i pol godinu dana prenio je uljanim bojama Kur’an na slikarsko platno, a za ovo se djelo, kako je rekao, odlučio s namjerom da mu ime ostane u trajnom sjećanju.

Buyuk je kazao da je još u početku odlučio da na crnoj podlozi piše bijelom bojom, a zatim je pojasnio razlog; “Želio sam da crnom podlogom predstavim doba neznanja kada je Kur’an objavljen, a bijelom bojom sam želio predstaviti svjetlost koju su ajeti donijeli. Morao sam da pišem što je moguće manjim slovima, slova sam morao smjestiti u redove manje od jednog centimetra. Tako sam počeo. Cijeli Kur'an sam napisao uljanim bojama na platnu visine pet metara i širine dva i pol metra, sastavljenom iz tri dijela. Uspio sam ga napisati za jednu i pol godinu dana”.

Buyuk je pojasnio da je radio tako što je gledao u fotokopirane stranice originalnog teksta, jer ne zna arapski jezik. “Nakon određenog vremena, posvetio sam se tom djelu u potpunosti. Radio sam oko 12 sati dnevno. To je posao koji zahtjeva jako puno strpljenja. Ja sam to strpljenje pokazao i uspio sam da napravim ovo djelo”, ponosno je rekao turski slikar.

Exit mobile version