Kumrovec: 20.000 ljudi proslavilo Titov rođendan FOTO – VIDEO

Na proslavi se okupilo 20.000 poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita, a među njima su bili i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.
Proslava je počela intoniranjem himne “Lijepa naša”, a zatim je partizanski zbor otpevao Internacionalu.


Sa skupa je poručeno kako antifašisti neće dozvoliti da se Titov partizanski pokret izjednačava s fašizmom te su osuđeni trendovi revizionizma i istorijske relativizacije koji se pojavljuju u hrvatskom društvu, ali i u susednim državama.

https://youtu.be/pCkBl5v_m0w

– Borimo se za istinu o Josipu Brozu Titu, koji je, bez obzira na to što neki kvazipolitičari i istorijski revizionisti o njemu danas govore, bio jedan od najznačajnijih svvtskih državnika druge polovine 20. veka, rekao je Mesić.
On je Tita nazvao najuspešnijim vođom pokreta otpora u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu.
– Ustaše su bili zločinci i svako ko danas tvrdi drugačije, on je zločinac, jer truje i gura na pogrešan put mlade ljude, neinformisane ili poluobrazovane ljude, koji bi u to mogli i poverovati, poručio je Mesić.
Među govornicima su bili i čelnik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin, načelnik Kumrovca Dragutin Ulama, predsednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovica Vejnović. Voditelj programa bio je poznati radio spiker Dubravko Sidor.
Dan mladosti poslednjih godina obležava se u subotu koja je datumski najbliža 25. maju, datumu kojim je u bivšoj Jugoslaviji obeležavan Titov rođendan.
Josip Broz, višedecinski predsednik nekadašnje Jugoslavije, umro je 4. maja 1980. godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO